Русия и Унгария подписаха за АЕЦ Пакш

Русия и Унгария подписаха за АЕЦ Пакш | StandartNews.com

Москва. Русия ще отпусне заем в размер на 10 милиарда евро на Унгария, за да помогне за изграждането на два нови блока на атомната електроцентрала Пакш, заяви Сергей Кириенко, ръководител на държавната Росатом, предаде Ройтерс.

Изказването на Кириенко дойде, след като президентът Владимир Путин договори сделка за сътрудничество с гостуващия унгарския министър-председател Виктор Орбан, която предвижда изграждането на нови звена, които да удвоят капацитета на съоръжението.

Договорът е споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, но руските медии обясняват, че става дума за два реактора в централата, произвеждаща в момента 40% от тока за унгарския пазар.

Пакш е единствената унгарска АЕЦ. Тя е построена по съветски проект и има четири реактора от типа ВВЭР-440. Първият блок работи от 1983 г., а четвърти - от 1987 г. Неотдавна бе удължен до 2032 г. срокът за експлоатация на реакторите плюс възможност за още 10 години след това.

Преди срещата в Подмосковието основната опозиционна партия в Унгария разпространи декларация, в която заявява, че Орбан няма мандат да подписва толкова важна за страната сделка. Социалистите обявиха, че ще бъде неприемливо това да стане без обществено или професионално обсъждане на въпроса, както и без да е дадено съгласието на парламента.

Подобно споразумение би определило посоката за развитие на енергетиката и икономическата политика на Унгария за дълги години и ще определи качеството на живот на бъдещите поколения, се добавя в текста, разпространен от Ищван Йожа, лидер на парламентарната им група. Социалистите изразяват тревогата си от липсата на информация за основните параметри и разходите на планирания инвестиционен проект, както и за въздействието му върху унгарската икономика и данъкоплатци.

Ако бъде избрани на власт, ще ревизираме споразумението, защото отговорно решение за Пакш може да се вземе единствено в един прозрачен процес на базата на широк обществен и професионален консенсус, се казва още в декларацията.

Социологическите проучвания засега сочат, че на парламентарните избори, които би трябвало да са някъде през април или началото на май, лявата опозиция практически няма шансове да победи управляващата дясноцентристка партия Фидес на премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай