Русия и Гърция засилват икономическите връзки

Русия и Гърция засилват икономическите връзки | StandartNews.com

Атина. Русия ще подкрепя Гърция за преодоляването на икономическите й трудности по всички възможни начини, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на среща с гръцкия премиер Андонис Самарас, предаде РИА Новости.

По думите на руския министър Москва ще подкрепя Атина както морално, така и чрез активизиране на търговско-икономическите отношения.

Лавров отбеляза, че през тази година броят на руските туристи в Гърция е надхвърлил един милион души. Той подчерта, че Москва и Атина създават отношения на приятелство и общи възгледи.

На свой ред Андонис Самарас изтъкна, че двустранните отношения са особено важни и имат дълга история.

По думите на гръцкия премиер двустранните отношения между двете страни са много важни, имат дълга история и стратегически е важно да продължат. Той подчерта, че е от ключово значение да се активизира диалогът между Русия и Атина.

Самарас припомни още, че при връчването на акредитивните писма на руския президент Владимир Путин от новия гръцки посланик в Москва, държавният глава на Русия също е посочил добрите отношения между двете страни.

Преди срещата по време на конференция в Атина на тема "Йоанис Капомистриас и съвременните руско-гръцки отношения" Лавров посочи още, че партньорството между Русия и Гърция не трябва да зависи от колебанията на международната политическа конюнктура.

Сега за Русия Гърция е истински приятел и надежден партньор, каза той, като подчерта, че позициите на двете страни по ключови въпроси са близки или съвпадат. Москва и Атина са единодушни, че е необходимо безусловно зачитане на общопризнатите норми и принципи на международното право и че трябва да има колективни решения на регионалните проблеми чрез взаимен и конструктивен диалог.

Ценим последователната линия на Гърция за укрепване на мира, стабилността и сигурността на европейския континент и за развитие на многопластово сътрудничество между Русия и ЕС, допълни руският министър.

Очаква се разговорите с официалните представители да се фокусират върху природния газ и да засегнат въпроси, свързани с приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА, газопровода "Южен поток", гръцката железопътна компания ОСЕ, пише вестник Нафтемборики", отбелязвайки, че Лавров се придружава от ръководителя на руските железници Владимир Якунин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай