Розоварна сред полето

Плащат на берачите по 70 ст. за кг. цвят

Розоварна сред полето | StandartNews.com

Софийско семейство ще прави собствени флакончета с ароматна вода

София. Топлата зима и дъждовната пролет тази година тотално объркаха графиците на розобера в Меката на розите - Казанлъшката долина. Той започна доста по-рано, но заради честите превалявания се разтегли във времето почти месец.

"Не помня толкова дълга кампания, поне още 10-ина дни ще има цвят и ще берем", прогнозира Стефан Георгиев, собственик на малка розова градина от 11 дка в землището на казанлъшкото с. Ръжена. Според него няма съмнение че дъждовното време спира розобера, но за сметка на това влагата е вдигнала средния добив. Дотук масивът е дал около 2,5 тона рози и той се надява до приключването на кампанията да набере поне още тон и половина. Розоберачите са местни хора, повечето безработни, като 18-годишния Радко.

Розоберът е от малкото възможности да изкарат някой лев. Стопанинът им плаща по 70 ст. за кило розов цвят, което с 10 ст. повече в сравнение с миналата година. По-чевръстите като Никола, берат като хала - по 50-60 кг. за 6 часа, и на ден изкарвали по 35-40 лв. надница. Собственикът Стефан Георгиев пък от 3-4 години работи с една и съща розоварна и отрано е договорил изкупуването на розовия цвят по 2,60 лв. за кг.

Дъждовната пролет тормози и розопроизводителите в с. Бузовград. "Доста пъти се е налагало розоберачите да берат с дъждобрани, докато още роси по-леко", признава Митко Кралев, който стопанисва 10-ина дка с рози в землището на селото. Освен това, понякога оставял и след 10 часа берачите, макар че розовия цвят е най-свеж, най-тежък и съдържа най-силен аромат рано сутрин. Откакто е започнала кампанията Митко буквално се е преселил в розовата градина. "Сложил съм по една каравана от двете страни на масива и спя тук, но крадците не знаят в коя точно замръквам", смее се той. Взел си е за компания и две овчарски кучета-пазачи. Признава, че не смее да остави за повече от час без надзор розите. "Ще дойдат тумба цигани и за отрицателно време ще ошмулят половината цвят", казва с горчивина за ширещите се кражби производителят. Тази години на мода например сред апашите били малките розови пъпки - билкарите ги изкупували по 5 лв. килото.

Сред най-известните розопроизводители в Бузовград е едно софийско семейство - Екатерина и Борислав Наумови. "Когато купихме първият парцел бях бременна, сега дъщеря ми Преслава е на 10 години, няма как да забравя началото", казва Катя. Боби имал успешен бизнес в строителството и с припечеленото започнали да купуват ниви в землището на Бузовград. Толкова били мераклии, че за първия декар в местността "Тунджата" броили без много да му мислят 560 лв. По-късно разбрали, че са платили 3-4 пъти по-скъпо - пазарната цена била едва 150-200 лв. Така парче по парче успели да закръглят около 90 дка земи, които постепенно превърнали в розови градини. Преди 4 години те правят още една успешна крачка в бизнеса - започват да отглеждат розите екологично. Без изкуствени торове, без препарати, каквото природата даде.

Съпругът Боби е готов да види и Божието провидение в това, че са успели в един бизнес, които им е бил съвсем чужд. Най-големият им масив в местността Бузовото кале, около 60 дка, се оказал свещена тракийска земя. Над него по-миналото лято екипът на проф. Георги Нихризов разкопал надгробна могила, в която били намерени артефакти от 4 в.пр.н.е. "Представяш ли си какво стълпотворение от туристи ще бъде след време тук, когато могилата бъде реставрирана и експонирана като част от Долината на тракийските владетели", размечтава се Боби. И си представя една бяла шатра между розовите градини. В нея японските туристи ще отдъхват на сянка, ще пробват розовата вода и ще опитват араматно сладко от рози.

Малкото предприятие за розови продукти засега остава по-далечен проект, но това лято Наумови наистина са затворили цикъла. На полето, сред един от масивите вече работи тяхна, собствена розоварна. "Струваше ни около 160 хил. лв., повече се уморих от двегодишната бюрокрация за разрешителни, лицензи и още куп бюрократични пречки", казва Боби. Инвестицията изглежда сравнително малка, тъй като част от основното оборудване като парния котел, е втора ръка. Платил за него на една фабрика в Русе малко над 30 хил. лв, докато един нов струва над 100 хил. лв. Били и сонда, и въпреки че мястото е на баир, излязла хубава, пивка вода малко след 30-ия метър. И сега са отметнали едно перо от разходите. Въпреки това тази година от розоварната няма да излезе скъпоценното розово масло.

Тази кампания те очакват да наберат от градините около 12 тона розов цвят. Като ударили чертата обаче сметката им не излизала. "Един кг розово масло се извлича от 3-4 т рози, а рандемана на розовата вода е горе-долу 1:1 - от 1 т розов цвят ще изкараме 1 т розова вода", пресмята Боби. Тази година са пазарили розовия продукт на едро - по 7-8 лв. литъра. Първите бидони по 200 л вече са готови и чакат купувача. Още следващата година обаче Наумови са решили да направят следващата стъпка към пълното затваряне на производствения цикъл.

"Ето така ще изглежда нашата розова вода "Олимп", показва флакона с грейнали очи Катя. Вече са намерили помещение за цеха в селото. Остава да монтират инсталацията за пълнене. По техни проучвания на пазара в момента един флакон от 125 мл розова вода-органик /екологично чиста/ струва 16-18 лв. "И ако тогава не ни излезе сметката, най-вероятно ще се откажем от биологичното отглеждане на розите, 5-годишният ни биосертификат изтича догодина", зарича се Катя. Разходите били два пъти повече, а добивите - 3-4 пъти по-малко в сравнение с конвенционалните розови градини. Другият вариант е в надеждата им - както за всяко биопроизводство, да получат рамо и от Европа, и от държавата.

Прогнозират спад на цената до 6500 евро за кг.

Високата цена на розовото масло е нож с две остриета, категорични са експертите от Института по розата и етерично маслените култури в Казанлък. Според официалната статистика, розовите насаждения у нас в момента са около 38 хил. дка. От тях годишно България произвежда около 1,5-2 тона розово масло и стремежът на производителите винаги е бил да го продадат възможно най-изгодно и до новата реколта. Като цяло въпреки дъждовете, специалистите очакват тази година малко по-добър добив на розов цвят, а оттам и повече от скъпоценното масло. Както е известно обаче, през 2013 г. божественият елексир удари рекордните 7000 евро за кг. В условията на финансова криза това се оказа шоков удар дори за световните лидери в производството на козметични продукти, които са сред основните потребители на българското розово масло. И съвсем естествено близо 1/4 от миналогодишното количество е останало непродадено, за радост на нашите конкуренти, основно от Турция. Затова тази година всички очакват търговската цена на розовото масло да падне до нормалните 6200-6500 евро/кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай