Рикошет: Войната в Украйна съсипа банановата индустрия в Еквадор

Производителите искат държавата да изкупи плодовете

Рикошет: Войната в Украйна съсипа банановата индустрия в Еквадор | StandartNews.com

Еквадор е най-големият износител на банани в света, но секторът е силно засегнат от войната в Украйна

Доскоро непрестанната суматоха на еквадорските бананови плантации беше доказателство за стабилния експортен бизнес на индустрията.

Но буквално за броени дни банановите насаждения в латиноамериканската държава се превърнаха в търговски жертви на конфликт, който се случва от другата страна на земното кълбо, пише Euronews.

Еквадор е най-големият износител на банани в света, но секторът е силно засегнат от войната в Украйна.

Един от всеки пет банана, произведени в Еквадор, се изнася за Русия или Украйна. А сега контейнерите с гниещи плодове се трупат в близост до местата, на които са били набрани, но няма кой да ги купи.

Огромната част от експорта на Еквадор беше предназначен за Русия, където продажбите на банани са на стойност близо 700 милиона долара годишно. Обикновено Еквадор изпраща почти два милиона кашона банани на седмица за Русия и Украйна.

Но поради международните санкции, наложени на Русия заради нахлуването в Украйна, доставките са силно затруднени. А собствениците на банановите плантации се оплакват, че не са успели да продадат дори един кашон в продължение на седмици. Работниците напускат, защото не получават заплатите си, а собствениците нямат средства, с които да им платят.

Индустрията беше засегната от падащите цени още преди избухването на войната в Украйна. Според фермерите, разходите за производството на един кашон банани възлизат на 5.50 долара, а в момента те получават по-малко от 2 долара.

"Наистина това е обида за всякакъв вид бизнес. Това, което получаваме, е срамно", коментират представители на сектора.

"Всяка година имаме проблем с ниските цени, но сега стана невъзможно да се сключи договор за банани. Предпочитам да ги раздавам", казва 62-годишната Мирея Карера, която притежава плантация от 28 хектара.Според директора на Еквадорската асоциация на износителите на банани Хосе Антонио Идалго, в рамките на една седмица след началото на войната бананите, предназначени за Русия и Украйна, е трябвало да намерят нови пазари, предизвикайки ценова криза.

Около милион кашона са останали непродадени през последния месец. Изправени пред перспективата за излишък, който би довел до рязко понижение на вътрешните цени, производителите решават да ги дарят на местните благотворителни хранителни програми.

Банановата индустрия генерира 50 000 директни работни места в Еквадор, както и косвена заетост за още 250 000 души по търговската верига. Войната вече е довела до съкращаването на над 6000 души в сектора.

Производителите на банани, които протестираха в Гуаякил миналата седмица, искат правителството да им помогне, като изкупи плодовете им за нуждите на социалните хранителни програми.

Президентът на страната Гилермо Ласо обаче заяви, че подобни искания са нереалистични и че единственото решение е бананите да бъдат пласирани на други пазари по света.

Производителите обаче са на мнение, че тази теза също е утопична. "Няма друг пазар в света, който може да купи толкова, колкото Русия“, казват те.

Източник: Профит

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай