Революционна промяна! До 5 млн. кредити от ББР

Кирил Петков вика Надзора на ББР

Революционна промяна! До 5 млн. кредити от ББР | StandartNews.com

Революционна промяна в ББР е задействал новият икономически министър Кирил Петков. Банката за развитие ще дава само да 5 млн. кредит, съобщи Петков в интервю за Дарик радио. Министърът вече е поискал БНБ да одобри промяна в устава на банката, така че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лв. на една компания. Сумата, по думите му, е достатъчно ниска, за да загубят интерес този онзи кредитополучатели, които се взели огромните заеми, разкрити от Петков. Преди седмица той обяви, че близо 1 милиард кредити са дадени то 8 компании.

Петков е извикал представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), за да обяснят как са допуснали концентрация на тези в 8 фирми. Те ще трябва да кажат как това финансиране е помогнало за увеличението на работните места, насърчило е износа и иновациите, съобщи още Петков. И заяви: "Ще бъде публично и ще бъде заснето на онлайн платформа, така че всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците, да може да види.".

"Ако нашата Българска банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 хил. малки компании по 100 хил. лв. - какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката", продължи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай