Рецесия в еврозоната може да не ни удари

Петър Чобанов изрази мнение, че въпреки трудните времена не ни трябва паника

Рецесия в еврозоната може да не ни удари | StandartNews.com

Рецесия в Еврозоната ще има и това вече е сигурно. Надеждата ни е, че кризата не е сигурно дали ще стигне до нас.

„Смятам, че българската икономика и финансовата система показват, че можем да издържим и да не се стигне до тежко проявление на тази криза. Вече сме успявали да преминем през глобална криза след фалита на „Лемън Брадърс”, заяви пред Нова телевизия икономистът и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

„Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива моменти. Мисля, че ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до прекратяване на нормалния икономически живот. Държавата трябва да даде пример ,че механизмът на икономиката и паричният поток продължават да текат“, каза Чобанов.

Той изрази и мнение, че въпреки трудните времена, не трябва да се изпада в паника. „Хубаво е, че пазарът на труда навлиза в една благоприятна ситуация от гледна точка на заетостта. Ефектите обаче ще дойдат след време. Трябва да съхраним работещите в българската икономика и да използваме ситуацията, в която наши сънародници се връщат от чужбина”, добави Чобанов.

„В криза от такъв вид страдат най-много тези, които изнасят активно стоки. Трябва да бъдем много внимателни с държавната подкрепа и в това да не пилеем средства излишно. Много е вероятно да има дефицит, но потокът на парите не трябва да спира. Държавата и частният сектор трябва да са наясно, че ако спрат плащанията това няма да помогне, а ще навреди”, завърши Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай