"Ремотекс" кани бивши служители на работа

"Ремотекс" кани бивши служители на работа | StandartNews.com

Питат с писмо прокурора и властта как и защо фалира предприятието

Новият собственик ще назначи 400-500 души, ще оздрави завода в Раднево

За първи път от 2 години работници отново ще прекрачат портала на затвореното предприятие "Ремотекс" в Раднево. Много от бившите служители са поканени днес на разговори с ръководния екип на новия собственик. В последната декада на април фалиралата фирма стана част от "Минстрой". Новината съобщи за "Стандарт" нейният собственик - проф. Николай Вълканов. "Миналата седмица взех и осъществих едно важно решение с купуването на "Ремотекс" Раднево. Сега ще пристъпя към неговата стабилизация и оздравяване", каза Вълканов в интервю за вестника. Машиностроителното предприятие е в района на мини "Марица-изток", което с производството си обслужва предимно мините, преди две години бе обявено във фалит. Тогава на улицата останаха 800 работници. Министърът на енергетиката в кабинета "Орешарски" - Драгомир Стойнев, искаше държавата да го национализира, но в крайна сметка никой не го купи. След това Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е кредитор на дружеството, плати на търг 8.893 милиона лева за основните му активи. Сега дружеството "Ремотекс-М" е изкупило от ПИБ затворения завод и планира да възстанови производството. "На първо време ще бъдат открити нови 400-500 работни места. Това са възможностите засега, важното е да се инвестира непрекъснато", каза проф. Вълканов.

Последният работен ден във фалиралото ремонтно предприятие е бил 20 декември 2013 г. Оттогава работещите в него, по онова време над 800 души, преживяха какво ли не. Близо месец имаше ежедневни протести, които периодично се подновяваха. С напразни надежди, че държавата може да изкупи отново фалиралото частно предприятие, ги залъгва дълго и правителството на Пламен Орешарски. Реална процедура по обявяване в несъстоятелност обаче така и не стартира, въпреки че в един момент бяха назначени синдици.

Кредиторите започнаха сами съдебни битки да си получат поне част от вземанията

Най-големият кредитор - ПИБ, според някои източници задълженията на "Ремотекс" към нея са надхвърлили 20 млн. лв., придоби част от производствените халета и оборудването. Самите работници и служители, които имат да получават над 5 млн. лв., също опитаха по съдебен път да си получат неизплатените заплати. "В момента над 300 души имат изпълнителни листове, осъдили са предприятието, но не могат да си получат парите, тъй като то не работи отдавна и няма средства", посочи абсурдната ситуация председателката на регионалния съвет на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Още по-тревожна е ситуацията с няколкото десетки бивши работници на "Ремотекс", които през това време са навършили пенсионна възраст и почти целият им трудов стаж е бил в ремонтното предприятие. От началото на 2014 г. на практика предприятието не функционира, няма администрация и хората няма откъде да получат необходимите документи за трудов и осигурителен стаж.

Никой не знае дали архивите на "Ремотекс" за изплащаните заплати и осигуровки се пазят

Цялата тази неяснота, въпреки добрата новина, че "Минстрой" е закупил ремонтното предприятие и то отново ще заработи, е накарала бившите работници и служители да се обърнат в края на април с официално писмо към отговорните институции в държавата. "Подписката е от името на 335 души и основното им опасение е, че новорегистрираното дружество "Ремотекс - М" може да започне на чисто, без да наследи пасивите на фалиралото предприятие и хората пак да останат с пръст в уста", посочи синдикалната шефка Боева. Затова и освен основния въпрос - ще си получат ли дължимите заплати, те настояват за цялостна проверка на прокуратурата на обстоятелствата около скандалната приватизация и фалита на дружеството.
Както е известно, най-голямото ремонтно предприятие в комплекса "Марица-изток", е

продадено през 2001 г. за 9 млн. лв. на фирма, свързана с тогавашния вицепремиер

и министър на държавната администрация от правителството на Симеон Кобургготски - Димитър Калчев. Според хора от тогавашния ръководен екип купувачът е наследил само готови резервни части за над 5 млн. лв. Отделно на склад е имало над 3000 т цветни метали, над 20 000 т скрап и около 600 т отливки. Как стана така, че това печелившо отвсякъде предприятие постепенно започва да затъва и фалира - искат да знаят хората от "Ремотекс", които бяха изхвърлени безжалостно на улицата.
"Вече имаме отговор от Министерския съвет, че писмото на работниците е изпратено до министрите на труда и социалната политика и на енергетиката и БЕХ за становище по повдигнатите въпроси", обяви Боева.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай