Понеделник,

Радослав Миленков влиза в надзора на ЕЦБ

От: Стандарт -
Радослав Миленков влиза в надзора на ЕЦБ
A
A
A

От 1 октомври 2020 г. с решение на Управителния съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) Радослав Миленков - подуправител, ръководещ "Банков надзор", ще бъде представителят на Българската народна банка в Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той ще има същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

Това съобщава БНБ, след като ЕЦБ обяви българските банки, които пряко ще надзирава, пише money.bg.

По-рано стана ясно, че ЕЦБ ще надзирава "Уникредит Булбанк", "Банка ДСК", ОББ, "Райфайзенбанк" и "Юробанк"

Миленков е подуправител, ръководител на управление "Банков надзор" и член на Управителния съвет на Българската народна банка от 22 март 2019 г., когато е избран от Народното събрание с шестгодишен мандат на подалия предсрочно оставка Димитър Костов.

Преди да бъде избран за подуправител Миленков бе пет години председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. По негово време Фондът организира изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка и успя да привлече външни средства, за да погаси близо 1.5 млрд. лева заем, който взе от държавата, за изплащането на гарантираните влогове. Преди да оглави УС на Фонда Миленков е бил две години изпълнителен директор на Общинска банка, а преди това осем години е бил главен финансов директор на Първа инвестиционна банка. Работил е за "Изи Асет Мениджмът" и е бил одитор в "Делойт и Туш България".

В съобщението си относно назначаването на Миленков за представител на БНБ в Европейския банков надзор централната ни банка уточнява, че за целите на директния надзор върху системните банки БНБ определя подкоординатори, както и свои представители в съвместните надзорни екипи за значимите институции. По отношение на въпросите на политиката, свързани с пруденциалния надзор, представители на БНБ участват в други комитети и подструктури, които подпомагат работата на ЕЦБ във връзка със задачите, които са ѝ възложени с Регламент (ЕС) № 1024/2013.

ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. Наблюдението над по-малко значимите банки от страна на ЕЦБ ще включва контрол по прилагането на общите надзорни стандарти на Единния надзорен механизъм. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по отношение на по-малко значими институции, свързани с процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции.

За целите на надзора над по-малко значимите банки към Единния надзорен механизъм на ЕЦБ е създадена структура, в която Българската народна банка ще участва. В рамките на структурата се обсъждат въпросите на надзора над по-малко значимите институции на страните от Единния надзорен механизъм.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички