Работодатели се похвалиха с голям ръст на заплатите у нас

Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си

Работодатели се похвалиха с голям ръст на заплатите у нас | StandartNews.com

Средно с 3,4% са се повишили за година разходите за час труд в ЕС, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2 на сто.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанията за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК, в интервю за НоваНюз.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си поради недостиг на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функции. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 човека заплатите са от 2000 евро нагоре", посочи той. 

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимизиране на печалбата, но това става със задържане на висококвалифицираните кадри", коментира Ножаров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай