Работниците от ТЕЦ-Сливен излязоха на нов протест

Работниците от ТЕЦ-Сливен излязоха на нов протест | StandartNews.com

Сливен. Работниците от ТЕЦ-Сливен излязоха на втори пореден протест заради неизплатени заплати. "Протестите ни ще стават все по-радикални, защото държавата, в лицето на НЕК, толерира едни за сметка на други", обявиха протестиращите.

3,6 милиона лева има да получава сливенска Топлофикация. Оказа се, че НЕК изплаща директно пари на държавните "Марици", откъдето ТЕЦ-Сливен получава част от въглищата си. В същото време обаче НЕК не плаща нито на Топлофикация-Сливен, нито на мини "Черно море"-Бургас. "Това е двоен стандарт, който цели нашето унищожаване", убедени са работниците от дружеството.

"Има вероятност Сливен да остане без парно. В момента разполагаме с резерв от 5-6 хиляди тона въглища, а месечното ни потребление е 20 хиляди тона. Естествено, че ако нямаме пари, няма да има и въглища", обяви Кънчо Танев, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ-Сливен. Той подчерта, че през 2013 година НЕК е изкупувала електроенергията от сливенска Топлофикация за над 150 лева на мегаватчас. В момента цената е свалена на 108 лева, каза Кънчо Танев. На всичкото отгоре държавата въвежда допълнително намаление на цената на еленергията чрез пускането на така наречения балансиращ пазар.

"Ако НЕК не промени отношението си и не плати на колегите от Сливен, има вероятност ние отново да слезем под земята. Мини "Черно море"-Бургас и ТЕЦ-Сливен сме скачени съдове, защото нашите въглища идват тук, откъдето чакаме и парите си", заяви пред журналисти Чавдар Миколашев, който е синдикалист и водач на групата от 40 миньори на мина "Черно море"-Бургас, дошли в Сливен, за да подкрепят работниците от ТЕЦ-а. "Според нас държавата толерира ВЕИ-тата, а целта е унищожаването на българското производство", бяха категорични участниците в протеста. Те обещаха да продължат със своите искания и протестни действия и през следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай