Пускат влака до Солун

Пътуваме с железница до Болоня и още 9 града в Италия и Югоизточна Европа

Пускат влака до Солун | StandartNews.com

София. Влакът София - Солун отново трябва да бъде пуснат в движение. Това заяви Джорджия Айфантополу от Института по транспорт в Солун при представянето на проекта "Железопътни градски центрове в Югоизточна Европа (RAIL4SEE). Целта на проекта е подобряване на обслужването на пътниците по жп линиите между 11-те най-динамично развиващи се градове в региона, обясни Айфантополу. Това са Болоня, Венеция, Триест, Любляна, Загреб, Солун, София, Букурещ, Будапеща, Братислава и Виена.

Всеки от тези градове ще се превърне в жп хъб (от англ. hub - център), който интегрира градския и останалите видове транспорт за привличане повече пътници към екологичния жп транспорт, коментира Айфантополу. Проектът предвижда коопериране между жп превозвачите, които обслужват 11-те града, синхронизиране на разписанията на влаковете с останалите видове транспорт и внедряване на интегрирани билети за влак, автобус, самолет и ферибот от началната до крайната точка на пътуване.

Възстановяването на влака София - Солун е част от проекта RAIL4SEE. Влакът беше спрян през 2011 г. от стачките в Гърция и остави без жп връзка двете държави. Той вземаше разстоянието София - Солун с час по-бързо от автобусите срещу 25,60 евро в двете посоки.

Финансирането на българската част на проекта RAIL4SEE е от ОП "Регионално развитие" с 230 хил. евро. Това обясни Лилия Георгиева, финансов мениджър на проекта и главен експерт в Столична община. Целта е да се генерират идеи, те да се трансформират в проекти, които ще се финансират от европейските фондове през следващия програмен период, обясни Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай