Пускат пилотно Е60 млн. от Брюксел за иновации

Пускат пилотно Е60 млн. от Брюксел за иновации | StandartNews.com

Достъп до средства от ЕС имат и стартиращи фирми без история

Максималният размер на един проект е 1,5 млн. лв.

2016 г. да мине под знака на иновациите, си пожела министърът на икономиката Божидар Лукарски. С новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" се отделят средства специално за внедряване на иновативни технологии и продукти в българските фирми. "Ще се опитаме да създадем и в малкия и среден бизнес насоченост към високотехнологичните производства, чийто краен продукт е с висока добавена стойност", заяви наскоро министър Лукарски. Според него България има потенциал да се превърне в притегателен център за инвестиции във високотехнологични производства.

До 4 април Министерството на икономиката приема проектни предложения на бизнеса за финансиране на дейности, свързани с внедряване на иновативни технологии и продукти. Процедурата по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" беше открита точно преди Коледа и е с бюджет от 50 млн. евро. По нея може да кандидатстват компании от 4-те сектора, определени за приоритетни в Иновационната стратегия за интелигентна специализация - мехатроника и чисти технологии, ИТК и информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни и рекреативни индустрии. Друго изискване към кандидатите е да имат приключени поне три последователни финансови години. Схемата е отворена както за малки и средни, така и за големи компании.

Безвъзмездната помощ се отпуска за закупуване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативния продукт, за придобиване на права по интелектуална собственост, за придобиване или разработване на специализиран софтуер и консултантски услуги в подкрепа на иновациите, включително ползването на лаборатории и тестове за изпитване.
"Добрата новина е, че този път предлагаме комбиниран режим за държавни помощи за малки и средни предприятия, като всеки бенефициент може да избере най-благоприятния за него вариант или да се комбинират", разясни за "Стандарт" Ивелина Пенева, главен директор "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката. Това означава, че ако фирмите бенефициенти на безвъзмездната помощ са от икономически най-развития регион в страната - Югозападния, и за тях не е благоприятно да използват режима, по който компаниите от другите по-слабо развити региони ползват по-благоприятни условия, те може да предпочетат режима на минимална държавна помощ. Така ще получат безвъзмездно 90% от максималната помощ от 200 000 евро за инвестиции и допълнителни 200 000 евро за 90% от стойността на свързаните с това услуги. (В противен случай фирмите от Югозападния регион биха получили безвъзмездна помощ за инвестиции само от 25%, ако са големи, 35%, ако са средни, и 45%, ако са микро и малки предприятия).
От общия бюджет от 50 млн. евро за участие на големи предприятия са определени 20 млн. евро. В случая максималният размер на един проект може да бъде 1,5 млн. лв., докато най-голямата сума, която може да получат малки или средни фирми е 1 млн. лв.

"Процедурата за внедряване на иновации в тази оперативна програма се прилага за първи път и тя се смята за пилотна. Очакваме голям интерес от бизнеса и на базата на постъпилите проекти в края на 2016 г. планираме да пуснем нова процедура за иновации", обясни Пенева.

Условия за получаване на финансиране по програмата е внедрената иновация да е собствена разработка или чрез придобити интелектуални права. Комисията по оценката на проекти задължително ще изследва дали един проект е технически осъществим. Фирмите, които кандидатстват с вече защитени патенти по проектите си, ще получават бонус точки при оценката.

В края на януари се очаква да стартира процедура за разработване на иновации от стартиращи фирми, създадени преди по-малко от три години. Определената сума е 10 млн. евро. "Тези фирми са доста по-различни, повечето от тях имат само една идея и млад, ентусиазиран екип, но са без опит и никаква финансова история. Може да бъдат създадени буквално ден преди представянето на проектното си предложение за кандидатстване", коментира Ивелина Пенева. Тя признава, че Министерството на икономиката поема риск като предлага безвъзмездна помощ на такива фирми, но все пак рискът си заслужава в преследването на целта да се подпомагат иновативни бизнес идеи, които водят до производства на продукти с висока добавена стойност. Схемата за стартиращите компании обаче е само за разработване на иновации, а не за внедряване. Безвъзмездната помощ ще бъде 90% от стойността на проекта, а останалите 10% трябва да бъдат осигурени от предприемачите. Максималният размер на гранта е 200 000 евро, с които може да бъде финансирано извършването на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания, измервания, създаване на програмни методики за разработване на иновационни продукти, проучвания и прилагане на резултати от научните изследвания, ноу-хау, непатентовани открития. Покриват се и разходите за придобиване и защита на права по интелектуална собственост на национално и на международно ниво. Стартиращи компании може да получат финансиране и за разработване на икономическа и финансово-техническа оценка на разработвания продукт, пазарни анализи, маркетингови планове, организиране на промоционални събития в България, свързани с продукта. "По предварителни проучвания има заявен голям интерес от стартиращи предприятия към тази схема", заяви Пенева. Целта е да бъдат финансирани по-практически ориентирани иновации, които да дават ефект върху националната икономика, допълни тя.

До 1,5 млн. лева за
енергийна ефективност

До края на януари ще бъде пусната процедура за повишаване на енергийната ефективност в микро, малки и средни предприятия в размер на 90 млн. евро. Минималният размер на помощта е 50 000 лв., а максималният - 1,5 млн. лв. През октомври пък е планирано да стартира процедура, която да насърчи енергийната ефективност в големите предприятия. Тя е с бюджет от 50 млн. евро.

Специфичното за тези две процедури е, че ще се финансират само дейности, които са в резултат на препоръки, дадени от предварително енергийно обследване на предприятията. Това означава кандидатите да представят наред с проектите си и положително становище на Агенцията за устойчиво енергийно развитие върху докладите за енергийно обследване на одиторите. Заради по-сложната процедура срокът за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност ще бъде удължен на 5 месеца.

От участие в схемата за енергийна ефективност са изключени фирмите от секторите услуги и търговия за разлика от предходния програмен период.

Гаранции за 102 млн. евро
осигуряват евтини кредити

От новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" са отделени 102 млн. евро като финансов инструмент за нисколихвено кредитиране на проекти на малки и средни предприятия. Средствата са извадени в отделна програма, наречена Инициатива "Малки и средни предприятия", която ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд. По тази програма няма да се изисква национално съфинансиране и на бизнеса ще се предлага само един финансов инструмент - гаранции по кредити без таван на загубите в кредитния портфейл. Очакваният старт на инициативата е средата на 2016 г., като до тогава трябва да се сключи споразумение с ЕИФ, а той да избере финансовите посредници, от които се чакат условията за кредитиране на различни проекти за развитие на малки и средни предприятия. Така много от фирмите ще може да съчетаят безвъзмездната помощ по отделните оперативни програми с последващо кредитиране при по-облекчени условия по отношение на лихвите и обезпеченията, за да постигнат по-устойчиво развитие на проектите си.

Какво предстои
през 2016 г.?

Февруари

До 8 февруари Министерството на икономиката ще обяви одобрените проекти по третия транш на схемата за технологично обновление на малките и средните фирми. Те са от сектора на интензивните на знание услуги. Броят на подадените проекти е 203. Кандидатите от Северозападния регион ще ползват бонус точки при оценката на проектите.

Май

През май се отваря схема за 30 млн. лв., с които да бъде подкрепено развитието и укрепването на управленския капацитет в малки и средни предприятия и да се насърчи използването на информационно-комуникационните технологии в тези предприятия. По тази процедура те ще могат да финансират дейности, свързани с разработване и внедряване на системи за управление на качеството, трансфер на добри производствени практики, реинженеринг на процеси, въвеждане на ИКТ-системи за управление на бизнеса.

Юли

През юли се предвижда откриването на процедура за предоставяне на подкрепа за създаване и развитие на клъстерите в България като фактор за повишаване на конкурентоспособността на предприятията. Предвиденият бюджет е 20 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай