Пускат длъжници до обществени поръчки

Спират неоснователните жалби на конкурси с нови такси

Пускат длъжници до обществени поръчки | StandartNews.com

София. Длъжниците към държавната хазна ще могат да кандидатстват за обществени поръчки. Това е едно от предложенията, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на промените в Закона за обществените поръчки от соцдепутата Страхил Ангелов и негови колеги.

Идеята е, ако фирма има неплатени данъци към общината или държавата, също да може да кандидатства за даден проект. Вероятно ще се сложи праг за неплатени налози от 200 000 лв., над който възложителят ще трябва сам да прецени дали ще допусне дадената фирма до конкурса, уточни Ангелов. В условията на криза много фирми имат задължения към хазната, но работят коректно и не би трябвало да бъдат отрязани от достъп до обществени поръчки, смятат депутатите. Вероятно ще отпадне и изискването към фирмите да показват наличните суми по банковите си сметки, за да участват в конкурсите. Не е ясно защо трябва да искаме това от участниците, има авансови плащания от страна на възложителя, коментира соцдепутатът.

Обжалването на резултатите от обществените конкурси или самите процедури пък ще става само след като се внася такса, предвиждат част от предложенията на Страхил Ангелов. Таксата за обжалването да бъде три пъти гаранцията за участие в даден конкурс, предлагат от БСП. Така ще спрем самоцелното обжалване, което се прави в момента, каза Ангелов. Въпросният депозит би ограничил бавенето на старта на проектите, като той ще се внася в Комисията за защита на конкуренцията. Да отпадне предложеното от Министерски съвет задължително включване на подизпълнители в обществените поръчки, е друга промяна, която ще внесат депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай