Пускаме на едно място ТОТО и колет

Търсят стратегически партньор за спасяване на пощите

Пускаме на едно място ТОТО и колет | StandartNews.com

София. В пощите освен писма и колети ще може да се пусне и ТОТО фиш. В някои пощенски офиси пък може да има клонове на Българската банка за развитие. Това е една от идеите за увеличаване на приходите на "Български пощи".

"Ще се търси стратегически партньор на "Български пощи", който да помага за мениджмънта и преструктурирането на компанията. Вече има заявен интерес от страна на големи европейски оператори, но засега не могат да се коментират конкретни имена". Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов след заседанието на обществения съвет към ведомството. Според думите на Папазов ще бъдат търсени допълнителни дейности и партньорства. Една от идеите на министъра е "Български пощи" да си партнира със Спортния тотализатор и да предложат свои помещения на тотализатора в по-малките населени места. Така на едно място ще може да се прати писмо и да се пусне фиш за тотото. Друга идея е съвместна работа с Българската банка за развитие. "Български пощи" ще предостави площи от своите офиси за създаване на клонова мрежа на банката и по този начин ще даде възможност за разширяване на нейните функции.

Стачката на пощенските служители се отлага, стана ясно след среща на министър Папазов със синдикатите. Министерството на транспорта се ангажира да изготви оздравителна програма за "Български пощи", заяви Папазов. Идеята е да се търсят 10 млн. лв. за покриване на загубите от изпълнението на универсалната пощенска услуга - доставката на писма и колети във всички населени места. Това е половината от субсидията, която се полага на пощите за 2011 г.

Служителите в системата се обявиха в стачна готовност, ако не получат парите до края на септември. До момента в дружеството са преведени 2 млн. лв. От републиканския бюджет ще се търсят поне още 5 млн. лв. Президентът на КНСБ Пламен Димитров се ангажира да проведе срещи с министъра на финансите Петър Чобанов и с премиера Пламен Орешарски с цел да се съберат необходимите средства, с които да бъдат оздравени пощите. Синдикатите настояват в оздравителния план да бъде включено вдигане на заплатите с 10% от 1 октомври.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай