Проучване: Всеки трети българин едвам свързва двата края

Евростат с нови данни за удара на пандемията над джоба ни

Проучване: Всеки трети българин едвам свързва двата края | StandartNews.com

COVID-19 през 2020 г. и 2021 г. засегна условията на живот в ЕС. От намалени доходи до намалено работно време; правила за социално дистанциране - всички в държавите-членки бяха засегнати, макар и не в еднаква степен. За да оценят тези промени, Евростат и националните статистически институти разработиха нова база данни, в която вече участват 11 държави-членки, съобщи Европейската статистическа служба.

Първите резултати показват, че през последното тримесечие на 2021 г. поне 20% от населението на държавите-членки (за които са налични данни) - Белгия, България, Ирландия, Франция, Австрия, Словения и Финландия, биха могли да свържат двата края лесно или много лесно, с изключение на България. В страната ни делът на гражданите, които не са изпитвали никакви или почти никакви затруднения да посрещат разходите си за живот през отчетния период е едва 4,4 на сто. Най-висок е този процент във Финландия (43,7).

Делът на онези хора, които трудно или много трудно може да свържат двата края, варира от 9,2% във Финландия до 37,0% в България.

Изследването си Евростат продължава със събиране на данни за промените в доходите на домакинствата, качество на живот, финансови затруднения, както и социално-икономически показатели - възраст, пол, ниво на образование, активност, състава на домакинствата и други характеристики на населението.

По информация на business.dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай