Производители: Скъпите ток и вода надуват цените

Електроенергията на независимата борса пак прехвърли 200 лв. за мегаватчас

Производители: Скъпите ток и вода надуват цените | StandartNews.com

Цените на стоките, произвеждани у нас, растат лавинообразно заради драстичното поскъпване на електроенергията на свободния пазар и увеличените цени на водата от Нова година. 
Тенденцията за повишаващите се разходи започна още през миналата година, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Сега обаче изведнъж се получи едно натрупване, тъй като рязко поскъпва и водата, посочи той. Работните заплати също се повишават непрекъснато поради липсата и текучеството на работна ръка, допълни Вътев. Затова не само в месопреработката, а и в абсолютно всички сектори на икономиката предстои повишаване на цените. От това обаче ще последва и увеличение на заплатите, тъй като при този дефицит на хора всяка компания ще иска да задържи кадрите си, обясни Вътев. В нашия бизнес най-сериозен дял в структурата на цената имат суровините, които се повишават, тъй като животновъдството и земеделието използват много горива, електроенергия, човешки труд, вода. Така че всички тези фактори ще повлияят върху цялата хранителна верига - от полето до крайния продукт за трапезата, допълни Кирил Вътев.
Млечните продукти са най-сериозно засегнати от високите цени на електроенергията на свободния пазар през последните месеци. Това обяви и Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България в ефира на Bulgaria On Air. Не може да се каже точно с колко ще бъде увеличението на цените на млечните продукти, защото всяка фирма има различни начини на производство, посочи той. Фактът е, че произвеждаме продукти от първа необходимост за населението и не можем да спрем производството, заяви Присадашки.
Действително цената на тока на свободния пазар скочи драстично през последните месеци. В специално интервю за "Стандарт" преди седмица големият енергиен експерт Богомил Манчев посочи, че цената на тока за индустрията вече "гравитира около 50 евро/МВтч, докато само преди година тя беше 34-36 евро/МВтч." 
Нещо повече, през последните дни цената на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) скочи до 104 евро/МВтч (207.02 лв.). 
Според енергийния експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР, съществува сериозна манипулация от страна на производителите на електроенергия, които продават мощности на БНЕБ с цел да компенсират разходите си за закупуване на квоти въглеродни емисии. Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа, контрира твърдението на министър Теменужка Петкова Еленко Божков. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина и не надвишава 76 евро/МВтч, посочи Божков.
Когато електроенергията поскъпва, неизбежно е поскъпването и на живота, коментира и Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. За нас има огромен проблем, тъй като цените са с 50% по-високи, отколкото миналата година по същото време, без да е увеличена консумацията, подчерта Велев. Напротив, имаме намаление на потреблението с 3% въпреки ръста на БВП, защото ставаме по-енергоефективни, посочи той. Велев изрази съмнение, че цените на тока на свободния пазар се манипулират. От кого - нека КЕВР да разследва и да каже, посочи той.
Според председателя на КНСБ Пламен Димитров първият и основен проблем, който вдига цената на тока, са квотите емисии парниковите газове, които през последната година скочиха петорно. Затова България, заедно с Полша и други държави, трябва да поиска въглероден неутралитет, категорично настоя Димитров. Той поиска и КЕВР да определя нивото на добавката "задължение към обществото" не веднъж годишно, както е сега, а при всяка промяна на обстоятелствата. В момента добавката може да бъде намалена дори наполовина, но КЕВР ще чака законния срок 1 юли, за да направи това, коментира Димитров. 
Според шефа на КНСБ високите цени на тока вече са повишили цените на стоките и услугите, като пример за това е поскъпването на хляба.
Според Велев и Димитров от 1 юли със сигурност ще се увеличи и цената на тока за бита. Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов обаче посочи, че твърденията за скок на цената на тока за бита от 15-20% били спекулации. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай