Производител разкри защо краставиците стигнаха 7 лева

На родния пазар няма краставици от български производители

Производител разкри защо краставиците стигнаха 7 лева | StandartNews.com

На родния пазар няма краставици от български производители, стана ясно от думите на Иван Кабуров от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

“До миналата седмица всички краставици бяха вносни. Лишаването от българско производство и конкуренцията от вътрешния пазар даде възможност на всички търговци и спекуланти да увеличат цените”, обясни Кабуров пред НоваНюз. 

Той посочи, че цената от 7 лв. за килограм краставици е реална, защото разходите и себестойността на произведената продукция са се увеличили. Но цената би станала по-ниска, ако има предлагане и на българска продукция.

Вносните краставици идват най-често от Турция, Гърция и Албания. Камбуров обясни, че това са южни страни, които произвеждат почти без отопление.

“Те са произведени от нерегламентирани препарати, непризнати от ЕС”, допълни той.

Българските краставици също поддържат по-висока цена, но заради разходите по продукцията, които са се увеличили 3 пъти, пелетите, газта и по-високите работни заплати.

Кабуров заяви, че през месец декември производителите са имали обещание от Министерството на земеделието да бъдат подпомогнати.

“Но от тогава получаваме само обещания и никакви действия от сегашното правителство. Написали сме 7 писма и само един отрицателен отговор. Тези обещания се превърнаха в един мираж”, каза той.

Той съветва потребителите да спазват българската традиция и да консумират сезонни продукти. По този начин ще подкрепят и българските производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай