Продават на търг "Български Мелници"

Продават на търг "Български Мелници" | StandartNews.com

Бургас. Един от мастодонтите на бургаската промишленост "Големи Български Мелници" е изваден на публична продан от съдебен изпълнител. Огромната производствена база заедно със силозите и административната сграда се продават с начална цена 860 000 евро. Имотът се продава в комплект с огромни парцели земя в Северната промишлена зона на Бургас и всички складове. Материалните активи на някогашната мелница сега са собственост на фирмата "Вайцман България" ЕООД.

Производствената база на дружеството се продава на търг заради непогасени кредити към банка. Всички кандидат-купувачи трябва да внесат депозит от 8600 евро, за да участват в търга. Оферти се приемат до 17 януари.
"Големи Български Мелници" беше най-голямото предприятие за преработка на зърно и производство на брашно. Фирмата фалира през 2001 г., малко след като беше приватизирана от българо-холандската компания "Хелиан Индустриъл Инвестмънд". Предприятието хлопна кепенци след неочаквана ревизия, която установи, че от складовете на Държавния резерв в Бургас са изчезнали 12 000 т зърно.

През последните 12 години имуществото на мелниците няколко пъти беше препродавано, но производството така и не беше възстановено.

По-добра реколта през 2014 година

Реколтата от основните зърнени култури и от слънчогледа през 2014 г. ще бъде дори още по-добра от настоящата година, ако няма сериозни природни катаклизми (като например сушата от 2012 г.). В резултат цените на основните селскостопански стоки през 2014 г. ще бъдат на нива около тези от 2013 г., коментира експертът от Института за пазарна икономика Николай Вълканов.

Очаква се площите с пшеница през 2014 г. да бъдат 222,9 млн. ха - с 3,1 млн. ха повече от тази година. Цената на пшеницата обаче ще зависи от световния добив. На този етап пшеницата с добри хлебопекарски показатели с доставка през януари се търгува с $10-15 на тон повече спрямо тази с доставка през декември в основните пристанища на Черно море. Някои експортни компании обаче изпитват трудности в набавянето на достатъчни количества хлебна пшеница, тъй като производителите в Украйна продължават да задържат количества в очакване на по-високи цени. През декември хлебната пшеница се търгува по 290 долара за тон в Черноморския регион, като няма съществени разлики между цените в големите страни износителки и България. Ечемик почти не се търси. Обявените цени в дълбоките пристанища на Русия на Черно море са 240-245 долара, подобни са цените и в Украйна. В Русия и Украйна се предлага царевица на цена 202-215 долара за тон, докато в България цената е 220-225 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай