Продават битови уреди без етикет

Продават битови уреди без етикет | StandartNews.com

Търговците често не дават информация за енергийната ефективност, или т.нар. европейски енергиен етикет на домакинските уреди, които продават онлайн. Това е заключението от проучване, направено от MarketWatch, в което са обхванати 111 онлайн и 114 магазина в 11 страни. То показва, че за 54% от домакинските уреди, продавани онлайн, липсва или е налице неточна информация за техния разход на енергия. Проучването бе предизвикано от зачестилите случаи, при които онлайн компании, включително Amazon и Ebay, пропускат да прикрепят към стоката европейския енергиен етикет. 12% от бялата и черната техника, продавана в елитните магазини, също не разполагат с тази информация.

Енергийният етикет на ЕС информира не само за консумацията на електричество, но и за консумацията на вода (например при перални и съдомиални машини), за полезния обем, за пералня и центрофугиращия ефект, както и за шума при работа на уреда. Така клиентът може бързо да направи сравнение между продуктите. Класификацията следва системата на оценките в американските училища - има седем класа за енергийна ефективност, обозначени съответно с буквите от латинската азбука от A до G. Буквата А обозначава най-ниския разход на енергия, а G - най-високия. С буквите от Е до G се класифицират само някои видове електрически крушки с особено ниско полезно действие.
Но тъй като енергийният етикет съществува от 1998 г., а технологичните новости в областта на енергийното пестене бързо остаряват, скоро се появява проблем: какво да се прави с уредите, които преди няколко години са получили етикет за енергийна ефективност А, но междувременно отговарят само на критериите за клас В или дори за по-нисък клас. Разбираемо е, че производителят, веднъж получил сертификат за клас А, не вижда причина да променя сертификата си, така че той да съответства на най-новите технологични дадености.

Ето защо са налага да се направят корекции, или с други думи - да се преетикетира. Затова от 2004 г. насам съвременните шампиони в енергоспестяването получават знак A+ или A++ и дори А+++, което крие опасност потребителят да се обърка. Освен това е трудно да се надгражда още над тези "суперплюс" класове. ЕК обмисля единно и по-ясно етикетиране на европейско ниво. И все пак, не всеки марков уред в домакинството може да достигне върховия клас A+ или A++. Засега той е възможен най-вече при хладилници и фризери.

Освен това за някои домакински уреди все още не е въведен етикет за енергийна ефективност - например за котлони и електрически печки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай