Проданов с важна новина за хотелиерите. Решението

Министерство на туризма ще отговаря за местата, които са лицензирани за настаняване на бежанци

Проданов с важна новина за хотелиерите. Решението | StandartNews.com

От 1 април 40 лв. за всеки хотелиер, който приеме бежанец. Разчетите ни са за 3 месеца, за да можем да помогнем на тези хора, които бягат от войната и имат нужда от помощ, такова е решението на Министерски съвет", каза в "Още от деня" Христо Проданов, министър на туризма.

Според създадената организация, за местата, които са регистрирани в Националния туристически регистър, може да се кандидатства за получаване на тези средства. Хората, които са настанени в тези места, трябва да бъдат регистрирани в единната система за туристическа информация - това е система, която в реално време е свързана с рецепцията на хотела, с данъзните органи, МВР и границите, така че да има контрол, чрез който държавата да проследява, че тези лица наистина са настанени.

"Идеята е всички тези, които имат нужда от временна закрила, да се регистрират като такива лица, да им бъдат издадени съответните документи, които удостоверяват личността им", поясни Христо Проданов.

Основно Министерство на туризма ще отговаря за местата, които са лицензирани за настаняване на бежанци, както и за изплащане на тези средства.

Срокът за настаняване и помощ е предвидено да е 3 месеца, надявам се след тях тази нужда да е отпаднала, изрази надежда министърът на туризма. Средствата са от бюджета на Министерство на туризма. Ще може да се кандидатства за средства и по фонда "Европейска солидарност", има приета директива и решение на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай