Приемат проекти за нови машини

Приемат проекти за нови машини | StandartNews.com

Кандидатстването за средства от ЕС вече е изцяло електронно

За първи път в България вече е възможно изцяло по електронен път да се кандидатства за финансиране по оперативните програми на EС. От днес са отворени две схеми от новия програмен период 2014-2020 г. Малките и средните фирми вече може да изпращат проекти по схемата "Подобряване на производствения капацитет" от новата ОП "Иновации и конкурентоспособност", която се управлява от Министерство на икономиката. Безвъзмездната помощ по мярката е 150 млн. евро. От фирмите се изисква съфинансиране от 30% до 40%, като за предприемачите от Югозападна България то е по-високо - между 55% и 65%. Проектите може да включват подобряване на производствените процеси, нови продукти и услуги или подобряване на съществуващите, разнообразяване на асортимента или внедряване на нови технологии. Има три различни крайни срока за подаване на проекти в зависимост от това каква е основната дейност на предприятието - до 8 юли, 8 септември и 9 ноември.

Втората схема за финансиране от ЕС, по която ще се кандидатства изцяло по електронен път, е "Независим живот" по ОП "Развитие на човешките ресурси". По нея се очакват проекти на общини и неправителствени организации за осигуряване на социални, здравни и домашни асистенти за над 14 000 души с увреждания, както и самотно живеещи възрастни и болни хора. Безвъзмездната помощ по мярката е 150 млн. лв., а отделните проекти може да бъдат на стойност от 80 000 до 500 000 лв. Проектите ще се приемат и оценяват на три сесии - до 10 юни, 10 юли тази година и 6 януари 2016 г.
"Електронното кандидатстване не означава само модернизиране на процеса и улеснение за институциите и бенефициентите. То е и гарант за прозрачност на публичните дейности и е превенция срещу корупция", заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай