Правителството отваря по-рано земеделски европрограми

Правителството отваря по-рано земеделски европрограми | StandartNews.com

Пловдив. На собствен риск България ще отвори определени мерки от Програмата за развитие на селските райони, преди одобряването им от Европейския съюз, като ще плати за тях от държавния бюджет. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, цитиран от „Фокус".

 

По думите му официалното одобряване на програмите в ЕС ще стане през септември и решението се налага „за да нямаме празна година", а след утвърждаването на програмата, „на практика парите ще ни бъдат върнати".

 

Попитан има ли средства в бюджета за предварителното отваряне на програми, Гечев отговори, че ще бъдат отворени толкова като средства, колкото може да издържи държавния бюджет.

 

„Т.е. на прогнозата, която направят министерството на финансите за необходимите средства, които могат да бъдат събрани от държавния бюджет, това ще ни е на практика прозорецът, който може да бъде отворен. Когато през юни се види какви са бюджетните показатели, каква е събираемостта в бюджета, колко ще може той да издържи, това ще се отпусне. Парите след това ще се върнат", обясни зам.-министърът.

 

Според Гечев, идеята е младите хора, които искат устойчиво да се занимават със земеделие, да получат достатъчно добра подкрепа, а не да се правят проекти само, за да се вземат средства и обясни че е имало странни случаи с червения калифорнийски червей.

 

„Все повече бранда „произведено в България" ще става актуален. Може да се поработи и по отношение на равноправието на българските стоки. Ще поработи и по отношение на изсветляването на сектора", каза Гечев.

 

Предвидено е първо отваряне на програмата „Млад фермер" като от следващата седмица ще започне подготвянето на наредбата. Идеята е не само програмата „Млад фермер" да тръгне, а да тръгне и цялостна политика по отношение на младите хора в сектора. В този смисъл и в другите мерки трябва да се очакват много бонификации за младите, които са реални фермери. След това ще се отвори частично и досегашната мярка 121, която сега се казва „Инвестиции във физически активи". Чисто технологично трябва да минат първо проектите, които са с трайни насаждения, за да се сеят овошките. След септември месец ще започне поетапно отваряне на основните мерки. До Нова година и след това програмата ще тръгне в цялостния й вариант. „, добави зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай