Правим огромна мандра със Саудитска Арабия

Проектът е с "Ел Би Булгарикум", продукцията ще е за Персийския залив

Правим огромна мандра със Саудитска Арабия | StandartNews.com
  • Сирене "България" излиза на пазара в Рияд
  • Проектът е с "Ел Би Булгарикум", продукцията ще е за Персийския залив

 

Министрите на икономиката и индустрията Никола Стоянов и на иновациите и растежа Александър Пулев имаха серия от ползотворни срещи в столицата на Саудитска Арабия Рияд. Стана ясно, че двете държави ще развиват множество съвместни проекти, а България може да очаква саудитски инвестиции в различни сфери на икономиката.

 

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона.

Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост.

В срещата участва и председателят на борда на директорите на "Ел Би Булгарикум" Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция.

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в която се отглеждат около 190 хил. крави - приблизително колкото са всички регистрирани крави в България.Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и "Ел Би Булгарикум" е проект, по който стартира работата.

Очаква се посещение на саудитите -

у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

"България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините", подчерта Никола Стоянов.

Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата.

В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката "България". По техни данни, продукцията, произведена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив.

Изграждането на обща ферма с "Ел Би Булгарикум"

и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

Проектът започва реализация месец след като Николай Маринов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", съобщи за предстоящото пътуване до Саудитска Арабия, където да се проведат преговори по конкретни инвестиционни намерения, свързани с намерението на компании от Саудитска Арабия да инвестират в български животновъдни обекти и в преработвателни предприятия.

Амбицията на  ръководството на "Ел Би Булгарикум", при успешно изпълнение на бизнес програмата за 2023 г., е свързана с  разширяването на влиянието на компанията и поне двойно увеличение на нейния дял на пазара на млечни продукти и възстановяване на някои от ключовите външни пазари, каза Маринов.

За 2022 г. дружеството очаква положителен финансов резултат, като прогнозите сочат

ръст на печалбата на Ел Би между 500 000 и 1 милион лева

спрямо предходната година. 60 на сто от продукцията на "Ел Би Булгарикум" ЕАД е за износ - става дума за закваски, пробиотици, като лицензите за производство на кисело мляко сега са основно за Япония, която покрива голяма част от държавите в Азия, Южна Корея, Финландия, водят се преговори и с Монголия. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците й са предпочитани в Южна Корея.

Междувременно в Рияд стана ясно, че Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това бе обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха икономическият министър Никола Стоянов и колегата му отговарящ за иновациите и растежа Александър Пулев.

NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.

Никола Стоянов представи пред тях

проект за развитие на летище Хасково

но акцентира, че има и други потенциални локации. От страна на Фонда заявиха интерес от проучването на проекти, които, освен летище, позволяват и изграждане на индустриална зона. Българските министри отправиха покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с възможностите за инвестиции, като се очаква това да стане през първата половина на 2023 г.

Министър Александър Пулев акцентира на българските компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и иновациите. Обсъдени бяха общи проекти в тези сектори.

Министрите бяха приети от принц Халид бин Салман

бин Абдулазиз Ал Сауд, който е министър на енергетиката и по-малък брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия  и министър- председател Мохамед бин Салман.

Заедно с възможностите за общи проекти в сферата на енергетиката по време на срещата бе коментирано и сътрудничеството в сферата на икономиката. Двете страни се обединиха около мнението, че в последните месеци има сериозно увеличение на интензитета на сътрудничество между тях. Ако този диалог продължи със същите темпове, в кратки срокове се очаква стартирането и на сериозни инвестиционни проекти между двете държави.

В този смисъл се подготвя подписване на Меморандум за разбирателство между българското министерство на икономиката и индустрията и саудитското министерство на икономиката и планирането.

Стратегическият документ ще даде добра основа за задълбочаване на икономическите отношения и партньорство между компании от двете страни.

"Преди по-малко от три месеца заедно стартирахме разговори в няколко ключови сфери. Днес те вече са в напреднала фаза и обсъждаме конкретните стъпки за тяхната реализация", подчерта министър Никола Стоянов.

Той представи напредъка на преговорите между български и саудитски компании за партньорство в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Саудитският му колега Файсал Ал-Ибрахим заяви, че тяхната страна също има сериозен интерес в посочените сфери и подчерта ангажираността на министерството по тези въпроси.

"През 2021 г.

двустранната търговия бележи двоен ръст

спрямо 2020 г. и достига 313,2 млн. долара. Това показва сериозния потенциал, който имаме", каза още министър Стоянов. Той постави акцент на сектори като земеделие и хранително-вкусова промишленост, минно дело, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, химическа индустрия, туризъм, в които българският бизнес може да бъде надежден партньор за реализиране на съвместни инвестиционни проекти.

От месец април стартират

директни полети между София и Рияд

като се очаква това да даде нов тласък на отношенията между двете държави. Това подчерта министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на разговорите. По думите му само 3 месеца след посещението на ресорния вицепремиер всички процедури, свързани с разкриването на директната авиолиния вече са приключили, а по-добрата свързаност се очаква да даде и нови възможности за партньорства между компании от двете държави. "Надяваме се и на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационни технологии и обмяна на практики между стартиращи компании от двете държави", каза още министър Пулев.Файсал Ал-Ибрахим прие покана да посети страната ни в следващите месеци заедно с бизнес делегация за продължаване на разговорите по набелязаните теми.Над една трета от всички инвестиции от Саудитска Арабия у нас са реализирани през 2021 г. Това стана ясно по време на срещата на Никола Стоянов и Александър Пулев с ръководството на

Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия

Това е най-големият държавен инвестиционен фонд, който управлява средства и активи в целия свят."Инвестициите между двете държави не отговарят на потенциала, който имаме", подчерта министър Стоянов и акцентира, че след множеството контакти между двете страни, вече се виждат първи позитивни сигнали. През 2021 г. преките чуждестранни инвестиции от Саудитска Арабия в България са в размер на 14,3 млн. евро. Това представлява над една трета от всички инвестиции от арабската страна у нас за последните десетилетия. "Надявам се това да е началото на тенденция, която да отбелязва бързи темпове на ръст и най-важното - да доведе до нови и по-добри резултати за икономиките на двете държави", посочи министър Стоянов.Опитът на българските компании и постиженията на минната ни индустрия бяха представени от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на

международният форум Future Minerals Forum

Това е едно от най-значимите икономически събития в Близкия Изток и се очаква да бъде най-големият световен форум в сферата на минната индустрия за 2023 г."България достига пик в добива на полезни изкопаеми през 2021 г. със стабилен ръст от 10%", подчерта Никола Стоянов по време на министерска кръгла маса, част от форума. По думите му добивът ни е в размер на 117 млн. тона, а България е сред водещите страни в Европа по добив на някои основни суровини като мед, лигнитни въглища и др. "През годините последователно изграждаме специалисти, които са лидери в своята област, а българските компании в сектора са конкурентни на световно ниво", подчерта икономическият министър. Той отправи покана към участващите във форума министри и официални лица от над 60 държави за общи проекти в минната индустрия с участието на българския бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай