По-скъпа застраховка „Живот” за жените

По-скъпа застраховка „Живот” за жените | StandartNews.com

София. По-скъпи застраховки „Живот” за жените и по-евтини за мъжете. Това ще е резултатът от промените в кодексите за застраховане и социално осигуряване, прогнозираха за economymagazine.bg мениджъри на животозастрахователни компании. Предложенията за промени бяха направени на вчерашното заседание на Министерския съвет, като според тях ще бъде забранено отчитането на пола като актюерски фактор при определяне на застрахователната премия за спестовните полици "Живот" и пожизнената пенсия от фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

Според статистическите данни жените живеят по-дълго, което води и до по-дълъг период на изплащане на пожизнени пенсии. И обратно при мъжете. На база тези данни животозастрахователните компании изчисляваха вноската за спестовна полица "Живот" и определяха рисковия профил на клиентите от различните полове.

След влизане на забраната за отчитане на пола като рисков фактор от 21 декември 2012 г. и задължението за еднакви тарифи, жените ще трябва да плащат по-високи премии по застраховките "Живот" заради по-голямата продължителност на живот.

Още по темата четете в economymagazine.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай