Португалия спасява банка с 5 млрд. евро

Португалия спасява банка с 5 млрд. евро | StandartNews.com

Разделят "Еспириту Санту" на две, депозитите са сигурни

Една от най-големите банки в Португалия - "Еспириту Санту", която е в криза, ще бъде спасена от държавата с 4,9 милиарда евро, съобщи Би Би Си. В рамките на спасителната програма тя ще бъде разделена на две.

Банката е в криза от юни насам, а в края на юли холдингът, който я притежава, обяви несъстоятелност. В петък "Еспириту Санту" декларира рекордна загуба от 3,6 милиарда евро.

Сега банката ще бъде разделена на две части - "добра банка" и "лоша банка". В "добрата", която ще се нарича "Ново Банко", ще бъдат налети 4,9 милиарда евро. Парите ще дойдат от фонда за спасяване на банките в Португалия, отпуснат от ЕС и МВФ. В "Ново Банко" ще бъде прехвърлен основният бизнес на "Еспириту Санту", който се отнася до отпускане на ипотечни кредити и бизнес кредити и приемане на депозити. Всички влогове ще бъдат защитени.

Не е ясно какво ще е случи с "лошата банка", в която ще отидат странични бизнеси на групата "Еспириту Санту" като туризъм, здравеопазване и земеделие. В понеделник акциите на групата бяха спрени от борсата в Португалия, като се очаква акционерите да загубят по-голямата част от инвестициите си.

"Ново Банко" ще бъде управлявана от фонд за разрешаване на кризи, който бе създаден като част от банковите реформи в еврозоната и е финансиран от португалските финансови институции. След оздравяването си банката пак ще бъде пусната на борсата, а с получените пари от продажбата ще бъде върнат заемът на португалската държава. Европейската комисия обяви, че е одобрила спасителния план.

"Банко Еспириту Санту" изпадна в тежка криза преди месец, след като бе арестуван шефът й Рикардо Салдаго, а по-късно напусна поста си. Той е обвинен в пране на пари и финансови измами. Салдаго е член на фамилията Еспириту Санту, която основава и управлява банката от нейното създаване. След оставката му за пръв път за шеф на институцията бе назначен човек извън семейството - Витор Бенто. Сега той ще оглави "Ново Банко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай