Помощ за стопаните, ударени от градушката, но догодина

Достигнат е лимитът за извънредни помощи по de minimis, трябва да искаме нотификация от Брюксел

Помощ за стопаните, ударени от градушката, но догодина | StandartNews.com

За земеделските стопани, пострадали от градушките, се обмисля подпомагане чрез минимална помощ de minimis за възстановяване след природното бедствие и подготовка за за следващата реколта. През 2021 г. е достигнат максималния определен за страната лимит предвид необходимостта от предоставяне на извънредни помощи по de minimis. Средства за следващата година биха могли да бъдат заявени чрез нотификация и да бъдат изплатени в началото на 2022 г. С останалите 2-3 милиона по схемата, няма да можем да покрием нуждите на стопаните, които се изчисляват на 15 милиона лева. Това заяви служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

При подобни ситуации се прилагала и схема за държавна помощ „Компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагопроятни климатични условия“. Освен това, земеделските стопани могат да получат подпомагане и по директните плащания.

До вчера са подадени 106 заявления за държавна компенсация. Те са за близо 15 хил. декара поражения от градушките. От тях са обследвани 12%, от които на 100% пропаднала реколта са 640 декара, а 110 са под 80% пропаднала реколта.

"Ние разчитаме за получаване на средства по de minimis, чрез които да осигурим финансиране на засегнатите стопани поне в рамките на края на годината.", поясни той, като допълни, че в разчета за актуализацията на бюджета на министерството се предвиждат 110.5 млн. лева – 15 милиона от които са необходими за компенсаторни мерки.

Подпомагането представлява директни плащания в размер на до 80% от действителните разходи за отглеждането на дадена култура през стопанската година. Сред задължителните условия за получаването на подобен тип помощ е земеделските стопани да притежават констативен протокол за 100% пропаднали площи. Разпределението на финансовия ресурс за 2020 г. по държавната помощ се осъществява след обявяване на природните бедствия за 2021 г. и изготвянето на регистър за пострадалите земеделски стопани. С оглед създалата се ситуация служителите в областните дирекции на Фонд „Земеделие“ следва да направят огледи на пострадалите площи. Освен това, земеделските стопани могат да получат подпомагане и по директните плащания – признаването на форсмажор изисква кандидатът да представи пред ДФЗ документ от проверяващ орган  за тежко настъпило събитие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай