Сряда,

Помощ за стопаните, ударени от градушката, но догодина

От: Стандарт -
125
Помощ за стопаните, ударени от градушката, но догодина
A
A
A

За земеделските стопани, пострадали от градушките, се обмисля подпомагане чрез минимална помощ de minimis за възстановяване след природното бедствие и подготовка за за следващата реколта. През 2021 г. е достигнат максималния определен за страната лимит предвид необходимостта от предоставяне на извънредни помощи по de minimis. Средства за следващата година биха могли да бъдат заявени чрез нотификация и да бъдат изплатени в началото на 2022 г. С останалите 2-3 милиона по схемата, няма да можем да покрием нуждите на стопаните, които се изчисляват на 15 милиона лева. Това заяви служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

При подобни ситуации се прилагала и схема за държавна помощ „Компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагопроятни климатични условия“. Освен това, земеделските стопани могат да получат подпомагане и по директните плащания.

До вчера са подадени 106 заявления за държавна компенсация. Те са за близо 15 хил. декара поражения от градушките. От тях са обследвани 12%, от които на 100% пропаднала реколта са 640 декара, а 110 са под 80% пропаднала реколта.

"Ние разчитаме за получаване на средства по de minimis, чрез които да осигурим финансиране на засегнатите стопани поне в рамките на края на годината.", поясни той, като допълни, че в разчета за актуализацията на бюджета на министерството се предвиждат 110.5 млн. лева – 15 милиона от които са необходими за компенсаторни мерки.

Подпомагането представлява директни плащания в размер на до 80% от действителните разходи за отглеждането на дадена култура през стопанската година. Сред задължителните условия за получаването на подобен тип помощ е земеделските стопани да притежават констативен протокол за 100% пропаднали площи. Разпределението на финансовия ресурс за 2020 г. по държавната помощ се осъществява след обявяване на природните бедствия за 2021 г. и изготвянето на регистър за пострадалите земеделски стопани. С оглед създалата се ситуация служителите в областните дирекции на Фонд „Земеделие“ следва да направят огледи на пострадалите площи. Освен това, земеделските стопани могат да получат подпомагане и по директните плащания – признаването на форсмажор изисква кандидатът да представи пред ДФЗ документ от проверяващ орган  за тежко настъпило събитие.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички