Получаваме 240 млн. евро от ЕК до края на годината

Получаваме 240 млн. евро от ЕК до края на годината | StandartNews.com

Брюксел. До края на годината България със сигурност ще получи 480 млн. лева (240 млн. евро) от спрените доскоро евросредства по оперативна програма „Околна среда". Това стана ясно на среща в Брюксел в четвъртък на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси, Кристалина Георгиева, с български журналисти.

Освен това се очаква до 8 декември (идния понеделник – б.р.) да бъдат окончателно завършени необходимите процедури за разблокиране на средствата и по оперативна програма „Регионално развитие". България е изпратила информация по проблемните въпроси по тази програма още през октомври, а на 1 декември Еврокомисията е получила детайлни отговори и по останалите. България ще получи авансово и още 40 млн. лева по двете нови програми от новия период.

Георгиева разкри, че в момента завършва процедурата по одобряването на едно от тези две нови програми – по фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Това е програма за 250 млн. лева, по която облекло, обувки, храна и училищни материали ще получат тези българи, които имат най-голяма нужда от тази подкрепа. Което, според еврокомисар Георгиева, е добра новина в навечерието на Коледа. Защото в момента, в който тази програма се одобри, България ще получи авансово 22,8 млн. лева по тази програма при това отново до края на годината.

По отношение на планирания дефицит от 3,7% в бюджета, еврокомисарят обясни, че както спрямо България, така и спрямо другите страни-членки, Европейската комисия преценява внимателно какви мерки планират те за свалянето му и ето защо не се задейства автоматично наказателна процедура при надхвърлянето на лимита от 3%. „Евросомисията преценява много внимателно мерките, които се взимат за съкращаване на дефицита. Понякога структурни реформи в краткосрочен план повишават дефицита или най-малкото не помагат той да бъде свален. Но ако в средносрочен и дългосрочен план тези реформи водят до по-добра фискална дисциплина, по-голяма конкурентоспособност, повече растеж като товаозначава повече доходи, повече данъци и т.н., затова няма механично решение за санкции по свръхдефицит. Ние гледаме какви мерки взима страната и какви са очакваните резултати от тези мерки", обясни Кристалина Георгиева.

Източници от Европейската комисия посочиха пред „Стандарт", че се наблюдава голяма ангажираност на новото правителство на Бойко Борисов, както и на местните власти, да се работи по европейските програми и те да вървят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай