Половината ни вода отива на вятъра

Европа вече пести, потреблението намалява в последно време

Половината ни вода отива на вятъра | StandartNews.com

София. Българите сме първенци сред европейците по загуба на вода. 54% от живителната течност у нас отиват на вятъра, става ясно от данните, изнесени на Зелената седмица в Брюксел.

Лидер по този показател е Холандия, където се губят само 5%. Най-много вода в Европа се използва за напояване. В нивите потъват около 30% от изразходваното количество, а в някои южни страни дори до 80%. Вторият по големина консуматор е индустрията с около 22%.

В европейските страни едно домакинство харчи средно между 100 и 320 литра вода на ден, което се равнява на приблизително 15% от общото потребление. Ако решите да вземете вана, душ или да използвате пералната машина, ще изразходвате съответно 80, между 35 и 70, и 65 л. По този показател българите са сред най-икономичните със 139 л. Най-разточителни са ирландците, които се нуждаят от цели 317 л. Може би обяснението за това е, че в земята на свети Патрик водата е безплатна. Като цяло тенденцията сочи, че европейците ползват по-малко вода вкъщи отколкото преди няколко години. Това се дължи на по-голямата отговорност на хората, на въведеното в повече страни заплащане на целия използван обем,  на домакинските уреди от висок енергоефективен клас. Прави впечатление, че там, където водата не се плаща, потреблението й надвишава средното за Европа.

Старият континент, особено южните страни, вече изпитва воден дефицит в резултат на климатичните промени.  Водата намалява и се превръща в истинско предизвикателство за много райони в Европа, като ситуацията ще се влошава, прогнозира Жаклин Макглейд, която е изпълнителен директор на европейската агенция на околната среда. Земеделието, производството на еленергия, индустрията, екосистемите и дружествата и фирмите, доставчиците на вода се конкурират за  този ограничен ресурс. Затова е изключително важно Европа да използва водата по-ефикасно за доброто на всички потребители, препоръчва Макглейд.
Освен това по данни на ООН 90% от всички природни бедствия, сполетели света през  миналата година, са свързани с водата, независимо дали става дума за наводнение, суша или принудително напускане на територии заради настъплението на пустинята или разрушения. Жертвите от тези природни катастрофи  са близо 297 000 души, а нанесените щети се изчисляват на 83 млрд. USDЕ

Цената на водата в света варира. В Брюксел през 2011 г. кубическият метър е струвал $7,54, в Кайро - $0,04, в Саудитска Арабия цената е $0,03, а в Ирландия водата е безплатна. В САЩ в различните щати за нея се плаща между $0,53 и $3,14, в Китай тя струва от 0,17 до 0,59 USD, а в Индия най-скъпата вода е 0.28 USD.
В България средната цена е около 2 лева (1,28 долара). Най-евтино плащат в село Бързия - 0,40 ст. Най-скъпо - в Добрич - 2,69 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай