Подземен и надземен паркинг в проекта за Централна гара

Подземен и надземен паркинг в проекта за Централна гара | StandartNews.com

София. Предстои саниране, изграждане на подземен и надземен паркинг, както и на второ ниво на Централна гарата- София. Това обясни Христо Алексиев пот Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) пред бТВ относно реновацията на гарата, която започна вчера.

Алексиев допълни, че ще има футкорт, търговски и административни площи от по-висок клас, както и соларни панели, които гарантират 30% от потреблението на енергия.

 По думите му конструкцията на гарата е единственото, което ще остане непроменено.

Той разкри, че предвидената цена не е висока, а амбициозна за това, което трябва да се случи. Процедурата беше обжалвана, но ВАС се произнесе в полза на НКЖИ, припомни Алексиев и гарантира, че всичко около ремонта е прозрачно.

Проектът върви по график, допълни той.

Проектът е на стойност 62 милиона лева, а новият облик на емблематичната сграда трябва да бъде готов в края на 2015 г.

Алексиев увери, че по време на ремонта няма да спира работата на гарата. Касите са преместени на долното ниво, но достъпът няма да бъде нарушаван, нито графикът на влаковете.

Зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов обясни, че млади творци са изявили желание да изградят културно средище в района на ротондата пред Централна гара, за която софиянци преди години платиха 20 млн.лв. Според Чобанов тогава инвестицията не е била добре обмислена. По думите му е рано да се каже колко ще струва реновирането на района, но от общината обещаха да помагат всячески на младежите, които са се наели с освежаването на пространството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай