По 26 млн. евро за лозарите и винарите до 2022 г.

По 26 млн. евро за лозарите и винарите до 2022 г. | StandartNews.com

До 2022 г. ще се отпускат по 26 млн. евро по лозаро-винарската програма. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при ритуалното зарязване на лозята край варненското село Белоградец.

По програмата за преструктуриране и конверсия на масивите през миналата година са сключени 123 договора за близо 50 млн. лв. Лозовите масиви у нас вече са над 604 000 дка. България изнася 64 млн. литра вино годишно, каза още министърът. По думите му, в България има над 300 изби, като виното на поне 200 от тях е с много високо качество. Конкуренцията на пазара е изключително голяма и би било добре страната ни да рекламира повече своята качествена продукция, допълни той.

В тази връзка предстои на 12 март да се проведе в Банско първата кръгла маса за популяризиране на винения и кулинарен туризъм "Сподели България". На нея ще се дискутира потенциалът на районите по долините на реките Места и Струма. Проектът се осъществява съвместно с Министерството на туризма. Очертани 12 пътеки, които трябва да привличат чуждестранните любители на вината. Министърът допълни още, че предстои маршрутите да бъдат вкарани в каталог, с който ще разполагат и туристическите агенции в страната.

На празника в село Белоградец Порожанов беше придружаван от областния управител на Варна Стоян Пасев. Следобед министърът откри Шестата национална среща на земеделските производители „Обединени за нашето бъдеще", която се провежда в курорта „Златни пясъци". Организатор на събитието е Асоциацията на земеделските производители в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай