Четвъртък,

По-високи цени в хотелите по Черноморието, вече има фалити

От: Рачо Рачев -
По-високи цени в хотелите по Черноморието, вече има фалити
A
A
A

Собственици на хотели по Черноморието повишават цените на нощувките до 15% след Нова година. Промяната е заради инфлацията и три пъти по-високите цени на електроенергията, съобщава БНР.

Предсезон няма да има и през следващата година. Първите туристи по Южното Черноморие, които обикновено идват от Израел, засега нямат направени резервации. Оптимистичната прогноза е да посрещнем първите чуждестранни гости в Слънчев бряг след 15 май. Реално обаче никой не очаква хотелите да се напълнят преди 1 юли.

11 хотела в най-големия ни туристически комплекс по българското Черноморие - Слънчев бряг - са обявени за продажба от банките. Хотелите, които се готвят да отворят този сезон, ще повишат цените на нощувките с до 15%. Дали това ще е единственото повишение, никой не може да прогнозира.

"За съжаление, ранни записвания тази година все още няма. Друга година по това време едно 30% от хотела е продаван. Хората са изключително много наплашени за втора поредна година. Изобщо не знаем дали ще има резервации. Цените набъбват нагоре. Хората се страхуват, не знаят какви ще им бъдат заплатите. Много е зле с резервациите", разказа хотелиерът Румен Мончев.

Той споделя, че ще се опитат цените на нощувките ще бъдат повишени минимално с около 7%-10%. Но, според него, по-вероятно е да скочат с 20-30%.

"Ще спечелят тези, които в момента си направят резервации, защото цената ще бъде ниска и неориентирана. Който иска, да си направи резервация сега, защото след април - май никой не знае какви ще са цените", смята Мончев.

Хотелиерът Георги Тръпков е категоричен, че пазарът налага повишаването на цените за нощувките. "Вдигнати са значително текущите разходи по отопление на обектите, на вода, климатизация. Значително скочиха цените на ред продукти. Но основното е, че електроенергията е шок като цена. Тя е три пъти над цената", споделя Тръпков.

Веселин Налбантов информира, че, ако не се повишат цените, ще работят под себестойността на продукта.

"Винаги има опасност новите по-високи цени на туристическите пакети да доведат до отлив на туристи. Когато е в пакет, винаги гледаме да добавим и услуга, която да тушира тази разлика в увеличението на хотелското настаняване", коментира туроператорът Яница Динева.

И Динева потвърди, че ранни записвания няма и реално новият туристически сезон няма да започне преди 1 юни.

От туристическия бранш очакват да има засилена рекламна кампания на страната ни в традиционни пазари като Великобритания, Германия, Русия и Полша. За хората, които ще договарят организираните туристи за летния сезон е много важно мерки, изискванията и ограничения да не се променят, както беше през първите две години на пандемията. За поредна година обаче хората от бранша са категорични, че ни очаква непредсказуем летен сезон.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички