Плащаме комисиони за имоти само през банка

Плащаме комисиони за имоти само през банка | StandartNews.com

При покупка на имот комисионата за брокера задължително да се плаща по банкова сметка, за да не се укриват данъци. Това е един от вариантите, които се дискутират, но за целта трябва да "падне" задължителното плащане по банков път, каза председателят на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова. С институциите се обсъждат предложения за промени в законите, които касаят начина на плащане на комисионите, на рекламиране на имоти, на договорните отношения между клиентите и посредниците, заяви тя. При рекламите проблемът е, че често се публикуват фалшиви обяви за продажба на твърде евтини апартаменти, за да си привлекат клиенти, а когато човек се обади, му се обяснява, че този имот току-що е продаден, но може да му предложат нещо също толкова добро.

С 20-30% е нараснало търсенето на имоти в България спрямо същия период на миналата година, каза Ирена Перфанова. Тя очаква тенденцията да се задържи заради ниските лихви по депозитите и по-изгодните банкови кредити. "Инвестицията в недвижими имоти е и добър финансов инструмент за съхраняване на спестяванията", каза Ирена Перфанова. Според нея доходността от имотите достига 4-6% на година, а банките предлагат лихви от 1,5-2,5%.

Купувачите търсят основно нови и модерни сгради, включително и жилища в затворени комплекси. "При появата на качествен имот на пазара, който е правилно оценен, продажбата се реализира за много по-кратко време в сравнение с преди 5-6 месеца", каза Перфанова. Гарсониерите и жилищата с една спалня се продават с малко по-висока цена на квадратен метър спрямо големите имоти. При тях има завишено търсене, като се забелязва и ръст на цените с около 5%, отчита още тя. Намаляват руските купувачи на имоти заради обезценяването на рублата. Малко са обаче руснаците, които продават имотите си в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай