Плашеща прогноза от Мъск. Какво ни чака

Относно развитието на изкуствения интелект

Плашеща прогноза от Мъск. Какво ни чака | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск обяви сензационно, че изкуственият интелект (AI) ще надмине човешките способности още следващата година. В социалната медия X той изрази увереност, че "Изкуственият интелект (ИИ) вероятно ще бъде по-умен от всеки отделен човек през следващата година".

Мъск предположи, че до 2029 г. ИИ "вероятно ще бъде по-умен от всички хора взети заедно". Прогнозата на Мъск се основава на бързите темпове на развитие на ИИ и роботиката.

В момента Tesla разработва хуманоиден робот Optimus, който може да ходи, да изпълнява задачи и да взаимодейства с хора. Atlas вече демонстрира впечатляващи способности: бягане, скачане и правене на задни салта. Мъск вярва, че такъв напредък в ИИ и роботиката ще доведе до това, че някои технологични устройства ще станат по-умни от хората в близко бъдеще.

Прогнозата му беше подкрепена от футуриста Рей Курцвейл, който вярва, че скоростта на модернизацията на ИИ ще позволи на ботовете да "съвпадат с всеки човек" до 2029 г., пише dnes.bg.

Изявленията на Мъск и Кърцвейл предизвикаха смесени реакции. Някои експерти казват, че техните прогнози са твърде оптимистични, докато други приветстват бързия напредък в ИИ. Остава неясно кога ИИ наистина ще надмине човешките способности, но прогнозите на Мъск и Кърцвейл показват, че това може да се случи по-рано, отколкото мнозина очакват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Преди и сега
преди 1 месец

Любен Дилов (баща) подробно е разгледал и много точно прогнозирал бъдещето на така наречения изкуствен или машинен интелект още през миналото хилядолетие. И един хубав виц по темата: По какво си приличат изкуствения интелект и науката за данни? - Изкуствения интелект - много изкуствен и никакъв интелект. - Науката за данни - много данни и никаква наука.

Откажи