Пишат правила за мениджърите на държавни компании

Очакваме световен инвеститор в речните превози, каза министър Караниколов

Пишат правила за мениджърите на държавни компании | StandartNews.com

Да има ясни правила как се назначават мениджърите на държавни дружества, които осъществяват и социални функции. Те ще бъдат записани в Закона за публичните предприятия, който регламентира принципите и правилата за функционирането им, стана ясно от думите на икономическия министър Емир Караниколов пред БНР.

"Трябва да има ясни програми, които управляващите да спазват. Те не трябва да бъдат сменяни при всяка смяна на правителството", обясни Караниколов.

Министърът посочи, че този закон е важен във връзка с кандидатстването на страната ни за „чакалнята“ на еврото - валутния механизъм ERM II. Проектът бе разработен от междуведомствена работна група според препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, за да се приведе националното законодателство в съответствие с насоките на Организацията. "Законът е много важен, за да бъде разрешено на страната ни да започне процедура за членство в клуба на богатите – ОИСР“, каза още Караниколов.

През изминалата седмица парламентът отложи гласуването на проектозакона по искане на Караниколов. Пред ресорната парламентарна комисия той обясни, че икономическото министерство се отказва от идеята да бъдат обединени агенциите за приватизация и за инвестиции в мегаагенция за публичните предприятия. Предстои на 19 юни да се проведе национален съвет за тристранно сътрудничество, на който да бъдат разгледани мненията на привържениците и противниците на проекта за мегаагенция, която да определя държавната политика в дружествата с над 50 процента публична собственост. 

Караниколов обясни, че идеята да се обединят двете агенции - за приватизация с 27 служители и за за инвестиции - с 50, е била  тези екипи да работят с инвеститорите.

На този етап е по-добре да се създаде Агенция за публичните предприятия, която да следи работата на дружествата и мениджърите им, но без да се обединяват дейностите на агенциите за приватизация и инвестиции, коментираха за "Стандарт" запознати с мотивите на икономическото ведомство. Според експерти, това е достатъчно, за да отговорим на изискванията за членство в ERM II.

Пред БНР Караниколов коментира и предвиденият в специалния закон текст за отпадане на списъка с държавните предприятия, забранени за продажба, който в момента е част от Закона за приватизация. Новият закон предвижда  продажбата на всяко дружество с над 50 процента държавно участие да се продава само с одобрението на парламента.

"Преди 2 години правителството и партиите, които участват в коалицията, ясно изразиха позиция, че ще бъде спряна приватизацията. Беше подготвено изменение на Закона за приватизация в два аспекта – първият е да се забрани. Внесохме, че всички дружества са със забрана за приватизация. От тук нататък няма смисъл да има забранителен списък, при положение че имаш забрана за приватизация на дружествата", обясни министърът по повод политическите полемики, че чрез промени в закона някои държавни предприятия могат да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация. 

„Наистина настояваме за текста, който ще забрани приватизацията, независимо дали дружествата са съществуващи, новоразкрити или преструктурирани“, каза министърът, според когото приватизацията е изчерпана.

„Някой ще постави въпроса: „Повече няма ли да има приватизация?“. Не, както и сега - допуска се след решение на Народното събрание, но за конкретно дружеството, то да бъде раздържавено, ако има въобще такава необходимост". 

Прегледът на приватизационните сделки от страна на Агенцията за приватизация също е приключил, отчете Караниколов. 

„Агенцията трябваше да окомплектова преписките по искане на прокуратурата и други компетентни органи. Това сме го направили! Друг е въпросът, че много от сделките, които сме изпратили и са анализирани, са с изтекъл давностен срок, но тук прокуратурата може да види дали има продължаващо престъпление и дали може да предприема действия“.

Министърът коментира и престижната позиция на България в класацията на "Евростат" за икономическия растеж - България е сред първите пет в ЕС за 2018 година.

„Много е хубаво да имаме икономически ръст, износът да върви. Много е хубаво да имаме и ниска безработица, защото, когато имаме ниска безработица, това означава че работодателите се борят за всеки един работник. Борбата е с по-високо възнаграждение и по-добри условия на труд. България върви добре и показателите наистина са положителни, но доходите са ни изключително ниски. Тук мога да кажа, че почнахме преди 30 години от много ниско стъпало. Защо за тези 30 години доходите все още са ни най-ниски?! Да започнем с 90-те години – България беше фалирала. Реално има някакъв ръст 2004-2008 година - ниска безработица и доходите по някакъв начин процентно са се качили. От 2009 до 2013 - финансова криза, световна. През 2014 година имаме друго правителство. Много хора говорят за срив на инвестициите в момента в България. Ще напомня, че 2014 г. инвестициите в България са били 247 милиона евро. От 2015 досега доходите всяка година растат в частния сектор с между 8 и 12%, а в държавния – 10, за учителите 20. Надявам се, че и от следващата година също ще има увеличение“. 

Караниколов допълни, че влизането в „чакалнята на Еврозоната“ и в ОИСР ще дадат на България по-висок кредитен рейтинг и повече инвестиции.

„Имаме ли инвестиции, ще имаме  и създаване на заводи, производство и услуги с висока добавена стойност. Ще създаде и по-високи доходи на българите, но те трябва да инвестират в своето образование“.

Министърът отказа да коментира дали и кога "Фолксваген" ще изгради завод у нас. 

„Един инвеститор дали ще дойде в България, ще го чуете от тях. През 2017 година имаше среща на автомобилния клъстър в България. Тогава беше заявено, че България е готова и произвежда всеки един елемент от автомобил. След среща с министър-председателя и министъра на финансите обсъдихме възможността България да покани стратегически производители на цели автомобили. Обърнахме се към двама такива. Едните към момента са доста по-активни. Другите вероятно са в изчакване. Правим всичко възможно наистина да имаме такъв инвеститор в България“.

Той каза още, че един от най-големите световни инвеститори, които се занимават с воден транспорт, има интерес към България. Вероятно става въпрос за корабоплаване по Дунав, за което министърът посочи, че е най-евтиния превоз. 

В страната има над 6700 язовира и вече е известно състоянието на всички тях, каза министърът и допълни, че общините са прехвърлили около 2700 язовира на държавата за стопанисване. 

„До края на този месец ще е готов анализът кои са най-спешните и важни язовири, в които, надявам се, до един месец вече да видим и техника. До края на този месец Министерство на икономиката ще уведоми с кои язовири започваме и, съответно, стойностите за ремонтите, които ще бъдат извършвани. Още есента ще има вече ремонтирани язовири. Министерство на икономиката поема ангажимент, че до няколко месеца ще започнат ремонт на язовирите“, каза още Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай