Петков: Не мога да уволня никой за язовирите

Държавата е платила на 100% за ремонтите, но 6 месеца тези язовири стоят празни, защото някой не си е свършил работата, казва министърът на икономиката

Петков: Не мога да уволня никой за язовирите | StandartNews.com

630 млн лева отпуснати от кабинета "Борисов" за ремонт на 400 язовира в критично състояние. Завършени са само 10, установи министърът на икономиката Кирил Петков. Той коментира ситуацията в Нова тв.

"Отидох на язовир Пазар дере, за който бяха похарчени над 2 млн. лева и заварих едно малко водоемче, а наоколо затревено. На други обекти също заварих празни язовири. Установих, че фрмата "Монтажи" ги е предала на Държавната консолидациионна компания /ДКК/, която е шапката й в държавната структура, но тя не ги е предала 6 месеца на държавната компания, която обслужва язовирите. Затова тя ги държи празни. Шлюзовете са отворени, те се отичат непрекъснато. Не разбирам защо това предаване не се е случило", казва Петков.

Държавата си е платила парите на 100%, но 6 месеца тези язовири стоят празни, защото някой не си е свършил работата, казва Кирил Петков.

ДКК е платила на 100% парите на "Монтажи" - 630 млн. лева. Шефът на "Монтажи" е Тихомир Димитров. "Монтажи" е възложила ремонта на 6 фирми. "Забелязах, че цените, които са дали за различните язовири, са много еднакви. За бетон варират от 214 до 219 лв.", посочи Петков. "Фактурираната цена за превоз е 1,16 лв. километър, докато за мен пазарната цена е 20-25 ст.", категоричен е Кирил Петков.

Ден по-рано бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов каза, че цената на бетона е 90-95 лв. на кубичен метър и показа фактурата. Според него цена на транспорт няма.

Петков каза, че не знае каква фактура е показал Лъчезар Борисов.

"Идеята ни е да влезем в детайли за това, което е направено. Не обявявам имената на 6-те фирми, за да не започнат фирмите да съдят "Монтажи". Предали сме ги към Министерството на финансите и НАП да ги обследват за свързаност. Оттук на татък всеки договор трябва да минава през комисията за контрол", посочи още министърът.

"Още в неделя позвъних поне 4 пъти на Тихомир Димитров, но той не си вдигна телефона. Структурата е такава, че "Монтажи" трябва да се отчита не на икономическото министерство, а на ДКК, която е негова шапка. Такива държавни компании шапки са много опасни. Това дава възможност да се възлагат дейности без обществена поръчка. Дори аз не мога да поискам отчет като министър. Но искам чрез прозрачността  да покажа, че следващият министър може да поиска сметка", каза още Петков.

Министърът потърсил за разговор и Ясен Спасов, шеф на ДКК, който пък му поискал писмени въпроси.

"Аз не мога да уволня хората в "Монтажи", единствено мога да сменя служителите в ДКК, но не и преди да е минал конкурсът", каза Кирил Петков.

"Идеята не е да кажа колко лоши са нещата. Тя е язовирите да работят, да се ремонтират на нормални цени", допълни още той.

Петков коментира и другите важни теми, от които зависи възстановяването на икономиката.

"По Плана за възстановяване през последните седмици работим много активно. Вярвам, че парите за МСП не трябва да са 900 млн., а 1,4 млрд. лева.

Сега министерството решава как да се разпределят парите. Затова извикахме ЕИБ и поискахме средствата да се верифицират и от министерството на икономиката, и от ЕИБ - те стават парнтьор", каза Петков.

Имаше идея да се направят 4 индустриални парка за 400 млн. С ЕИБ направихме така, че индуттриалните паркове да са там, където иска бизнесът. Самите строежи, инфраструктурата трябва да бъде одобрена от ЕИБ, допълни още министърът.

Петков каза, че подкрепя шефа на НАП Румен Спецов, защото има смелостта да отиде да разследва "златния гьол", където има 32 млн. кеш. А досега са проверявани само малки фирми - ресторанти, бакалии и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай