Четвъртък,

Пестим вода от душ, оставяме колата, но пак очакваме екологична катастрофа

От: СТАНДАРТ -
959
Пестим вода от душ, оставяме колата, но пак очакваме екологична катастрофа
A
A
A

83% от хората по целия свят вярват, че околната среда върви към бедствие. Това  засега се усеща най-вече в Южна Америка, Близкия изток и Африка, където въздействието на изменението на климата е най-голямо. 61% от южноамериканците усещат „абсолютно“ промените от глобалното затопляне върху начина си на живот, същият отговор дават 45% от местните в другите два района, показват данните от глобално проучване на Ipsos, проведено сред 24 000 души в периода февруари - март.

Здравето на близките ни, липсата на достатъчно пари, войната и тероризма, пандемията, просперитетът на младите, престъпността, неуважителното поведение, са в топ-листата на проблемите, за които хората мислят всеки ден.  Нагоре върви и тревогата заради климатичните промени, която вече намира трайно място в класацията на безпокойствата и не е тренд, който ще отмине. Половината от населението се тревожи за климатичните кризи няколко пъти седмично, показва анализът на данните. Според глобалния лидер в пазарните проучвания  Ipsos, околната среда е най-важната грижа, която обединява хората в глобален аспект.

Достатъчно ли правим?

„Повечето хора казват, че ги е грижа за околната среда, но при анализ действията, които предприемат, става ясно, че са склонни да надценяват малките си стъпки, които правят и да подценяват големите действия, които биха могли да предприемат. Хората смятат, че правят достатъчно и бизнесът и правителствата са тези, които трябва да предложат решенията“, казва д-р Пипа Бейли, ръководител на практиката по изменение на климата и устойчивост в Ipsos UK.

Данните бяха оповестени на специалното събитие за устойчиво развитие на компаниите в тютюневия бранш, организирано от Глобалния форум за тютюна и никотина (Global Tobacco and Nicotine Forum), на което компании от бранша споделиха опит и иновации, въведени в производствата им с цел намаляване на ефекта върху природата.

Какви навици променяме?

За 1 година най-сериозен е напредъкът (с 3%) при хората, които ходят пеша, ползват колело или градски транспорт вместо личен автомобил и тези, които заменят животинските продукти с други алтернативи, за да намалят вредните емисии от отглеждането на животни.

С 2% повече са тези, които казват, че вече ползват по-малко количество вода за душа си или за поливане на градините си. Също толкова хора пестят електричество у дома. С 2% повече или общо 51% от хората в проучването са казали, че рециклират различни материали като стъкло, хартия и пластмаса.

Отпадъчните опаковки и пластмасите за еднократна употреба са сред най-разпознаваемите вредни отпечатъци върху природата, генерирани от човека.

Пушачите са огромни замърсители на природата – годишно се изхвърлят 4,5 трилиона цигарени фасове.

„Промяната на навиците е в основата на прехода към масово рециклиране, а решението за устойчиво развитие, съобразено с природата е новото задължително нещо за бизнеса. Понякога съвсем малки кампании могат да се окажат много важни за промяната на нагласата на обществото“, казва още д-р Бейли в призив към тютюневата индустрия за устойчиви и щадящи природата решения.

Природата като бизнес приоритет

Различните части от веригата отговарят на предизвикателството по различен начин, но са категорични, че темата е от първостепенна важност.

„Устойчивото развитие за компанията  e отговор на очакванията на света около нас – това означава надграждане и промяна. Проучванията ни, които правим на много нива, откриха, че  можем да направим най-голямата разлика чрез подобрения във въздействието на продуктите  върху здравето на хората (устройствата с нагряване на тютюн IQOS) и малко изненадващо, но и върху изменението на климата. Това е топ тема за нас, защото е топ тема за обществото“, заяви и Сара Бостуик, ръководител на отдела за ангажиране на заинтересованите страни в областта на устойчивото развитие в Philip Morris International.

Източник: PMI

В търсене на разградими филтри и вейпъри

Едно от нещата, които можем да променим е полипропиленовата опаковка, която обичайно защитава пакета тютюнев продукт, с нов вид материал от ново поколение. Това е много важно заради огромното потребление на пластмаса в цял свят, казват от бранша.

„Индустрията активно търси начин да замени и целуозния ацетат във филтрите на цигарите, които замърсяват океаните и се разграждат с години. Всички компании в момента влагат огромен ресурс в това търсене“, споделя Джанмарко Гуидуци, ръководител на продажбите и следпродажбеното обслужване на Cerulean – компания за производство на машини за тютюневата индустрия и тестване на технологии.

„Оценяваме високо и факта, че все повече от производителите на иновативни продукти ни питат за щадящи производства и дори не пускат нови продукти на пазара, ако нямат пълното уверение от наша страна, че новите продукти могат да бъдат произвеждани с устойчиви решения“, казва Гуидуци.  Индустрията преминава през революция с продукти от ново поколение като устройства с нагряване на тютюн, електронни цигари и никотинови торбички и те ще представят свои собствени възможности, допълва той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички