Пчеларите подгряват протеста на зърнарите

Скачат срещу украинския мед, но голямата заплаха е китайския

Пчеларите подгряват протеста на зърнарите | StandartNews.com

И пчелари се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз и се продават много по-евтино в сравнение с българските, предаде БНТ.

Стефан Стефанов от Варна е пчелар от 13 години и се грижи за над 100 кошера. Твърди, че през последните години да отглеждаш пчели е губене на време. Освен постоянно падащите изкупни цени на меда проблем пред българския пчелар са и високите цени на консумативите.

"Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3,20 до 3,80 лева на килограм, докато преди две-три години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро", заяви Стефанов.

Украински и китайски мед се предлагат като български, посочи той и добави, че вкусовите качества на чуждия мед са много по-ниски.

"Те не спазват европейските изисквания за отглеждане, третиране и лечение на пчелите. Използват евтини препарати, забранени препарати, които за нас, българските пчелари, е абсолютно забранено. Използват антибиотици, които при намирането в меда, нашият мед абсолютно се спира, докато те използват тези неща и при тях това е проблемът да бъде медът евтин", допълни Стефан Стефанов.

Българските пчелари питат защо, за разлика от България, в страни като Полша, Чехия и Унгария има защитни механизми за земеделските производители и не се допуска дъмпинг от страна на украински селскостопански стоки.

"Другото изискване е българският мед да си защити името и да излезе както странджанския мед, мановия, така и българският мед да си стане със собствено име и да бъде защитен. Да се проследи една система за проследяване на вноса, износа и бутилирането, етикетирането. Да се проследи защо още не са изплатени помощите, които бяха обещани за Украйна. От 2022 година имаме подадени заявления, взели сме по 12 лева на семейство", каза още пчеларят.

От бранша казват, че при създалата се ситуация протести ще има. Представители на 23 пчеларски организации у нас, включително и от региона на Варна, са потвърдили, че идната седмица ще изразят недоволството си пред Министерството на земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай