Пазарът на имоти замръзна заради кризата в Киев

Пазарът на имоти замръзна заради кризата в Киев | StandartNews.com

София. Кризата в Украйна изправи на нокти инвеститорите в пазара на имоти у нас. Ще спрат ли да купуват руснаците, на чиито рубли разчитат и строители, и брокери, се питат предприемачи и консултанти от агенциите. Според някои от играчите, през последните седмици се отчита рязък спад на сделките с клиенти от Русия и Украйна. Според други обаче обезценяването на рублата неминуемо ще накара хората да потърсят сигурно убежище за спестяванията си, каквито безспорно са недвижимостите.

 

"Братушките спряха да купуват през последните седмици, а мнозина са обявили апартаментите си за продан. Очаква ни тотален срив на цените на жилища край морето, и то не само ваканционни. Колегите брокери твърдят, че се очаква бум на покупките, защото така им се иска. Но истината е друга. Вече е налице сериозен отлив на кандидат-купувачи от Русия и ще става все по-зле. Нищо чудно до лятото цените на жилищата в морските курорти и градове да се сринат наполовина. Последните 1-2 години в Бургас и региона цените бяха изкуствено завишени именно заради руските купувачи, които са платежоспособни и не се пазарят. В момента обаче ситуацията коренно се променя", анализира брокер от водеща агенция за недвижими имоти в Бургас.

 

Има няколко тези за влиянието на политическата криза в Украйна върху пазара на имоти у нас. Това, което се случва или предстои да се случи, не е решение за два дни, коментира пък Добромир Ганев, шеф на националната компания за недвижими имоти "Форос". От една страна, се наблюдава спад на акциите в Русия още от миналия понеделник. Заради напрегната ситуация продължава и сривът на рублата, като официалният курс на еврото срещу 8-ми март се вдигна с 67 копейки, а на долара - с 13,67 копейки спрямо руската валута, според "РИА Новости". Когато има такива проблеми, започват да се изтеглят вложенията и да се търси инвестирането им в активи, които не се обезценяват така лесно, а това са имотите. В тази посока са очакванията и за инвестиции в имоти у нас от страна на руснаците, които и без това са активни на нашия пазар. Според анализа на "Форос", за миналата година руснаците са чужденците, които най-често купуват апартаменти и къщи у нас. Те придобиват имоти най-често с цел да живеят в страната. Причината е благоприятният климат. Напоследък се насочват към големите градове по морето, а не към курортите, се посочва още в годишния анализ на компанията за 2013 г.

 

И друга интересна тенденция се наблюдава на пазара - интерес проявяват големи инвеститори от Русия, които питат за вложения в скъпи бизнес имоти. Бизнесът от Русия твърдо се ориентира към България заради несигурната ситуация там, коментират експерти.

 

"Имаме информация, че семейства от Украйна са проявили интерес да се преместят да живеят известно време в България и дори проучват какви са възможностите. Но не желаят да купуват, а търсят апартаменти под наем за 3-4 месеца, докато разберат какво ще се случва там. Определено тенденцията е да не се купуват недвижими имоти от руснаци и украинци. Логично е, хората се притесняват и пазят спестяванията си", коментира председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

 

Ако напрежението продължава да ескалира, украинците неминуемо ще търсят начини да избегнат точките на конфликт. Особено от българската диаспора, която е около 1 млн. сънародници в Украйна, ще избере страната ни. Така на дневен ред отново е въпросът за облекчаване на режима за българско гражданство, който трябва да се реши политически, смята Добромир Ганев.

 

Скромни клиенти за британските вили


"Много добре вървят нещата и в момента. Не вярвам, че случващото се между Русия и Украйна ще повлияе негативно на руските инвестиции". Това твърди Атанас Бутилов, собственик на агенция за недвижими имоти "Кас Пропъртис" в Банско. Той разкри, че в последните месеци идват по-скромни клиенти, които заделят не повече от 20 000-30 000 евро за студиа или жилища с една спалня. В момента цените са средно по 450-500 евро за квадратен метър. Само имотите до начална станция на кабинковия лифт гонят 600-650 евро за кв. метър. От началото на тази година са сключени десетки сделки с руснаци. Преди време тук и в съседната община Разлог руските инвеститори харчели много повече пари за къщи в луксозния голф комплекс в подножието на Пирин на стойност 350 000-400 000 евро. Тогава квадратът вървял по 1000-1500 евро. На практика руснаците стават собственици на английски апартаменти в Банско. Преди години британците купуваха апартаментите за по 1500 евро квадратния метър, а сега ги продават три пъти по-евтино. Целта им е да избият поне част от загубите си.

 

Дама брои 200 000 евро за мезонет


Цените на имотите, от които се интересуват руснаците по Черноморието ни, варират между 600 и 1200 евро. Най-голям интерес руснаците имат към апартаменти в Бургас, Несебър, Созопол, Приморско и Равда, сочат данните на брокери по морето. В Бургас дори вече има руско училище, а всеки пети в района е рускоговорещ. В магазините и моловете дори има надписи на руски. Брокери разказват как наскоро рускиня решила да купи мезонет в центъра на Бургас, като цената за квадрат била по 1000 евро. Така дамата трябвало да плати 200 000 евро за новия си апартамент. Интересна тенденция било закупуването на козметични студиа или малки пространства под кооперациите, които след това отдавали под наем. Според различни информации, строителите на апартаменти дават между 3 и 10% комисиона на брокерите. Често обаче самите руски фирми, с които нашенците се свързват за сделките, надуват цените за своите хора.

 

40 братушки "изгоряха" в Несебър


Близо 40 руснаци са "изгорели" при сделка с недвижим имот в Несебър, научи "Стандарт". "Строителят на сградата прави ипотека, а после има няколко прехвърляния през фирми. Последната препродава на чужденците апартаментите", казва адвокат Добромира Полименова. Единият от купувачите е платил около 1,2 млн. евро за 5-6 апартамента. По-късно се оказало, че към тях проявява интерес и банка. Според адвокат Добромира Полименова такива случаи се отразяват в руските медии и там дори върви кампания, че в България стават имотни измами. "В Русия имотните сделки се проверяват и за ипотеки, и за възбрани от нотариусите, а у нас това не е задължително", казва адвокатът. Според нея все още не може да се разчита на 100% на имотния регистър през електронен достъп до него. "Понякога има некоректно записана сделка. А ако информацията се окаже невярна, държавата не носи отговорност", казва адвокатът. Колегията е предложила да се задължат нотариусите да проверяват имотите за ипотеки и възбрани. И ако установят тежести, да уведомят за това страните. Според запознати пък вече е в ход идеята на ръководството на Агенцията по вписвания да се създаде самостоятелна партида на всеки имот, за да се вписват тежестите. Било осигурено и финансиране.

 

Борсата в Москва - тест за сезона

Лек спад на ранните резервации, но без отмяна на ваканции, отчитат туроператори

 

Седмицата от 15 до 22 март ще е решаваща за летния туристически сезон, категорични са професионалистите от бранша. Тогава в Москва се провеждат двете най-важни международни борси - предназначената изцяло за професионалисти INTOURMARKET (15-18 март) и МIТТ (19 до 22 март), на която почивки пазаруват и крайни потребители. Именно борсата в Москва ще се окаже тест за това дали родният летен сезон може да претърпи драстични загуби заради напрежението в Украйна. Руските туристи са най-многобройните у нас - 20% от всички почиващи, а украинците са в топ 5, обясни зам. търговският директор и мениджър "Продажби" в Албена Йовка Страшилова. Тя прогнозира, че може би събитията в Украйна, довели и до обезценяване на рублата, ще дадат своето отражение, но не се ангажира с прогнози дали ще има спад на гостите от Русия, или не. Туроператорите отчитат леко намаляване в броя на записванията на руски и украински гости, но се надяват те да бъдат компенсирани впоследствие при благоприятно развитие на конфликта в Крим. До момента няма нито една анулирана почивка от рускоговорещи туристи, съобщи шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче уточни, че ранните резервации от Русия и Украйна са сравнително малко в сравнение с тези, които се правят непосредствено преди старта на сезона. "Руснаците и украинците имат нашите традиции да резервират почивки в последния момент. Затова и картината на този етап не е ясна", коментира Иванова. Според нея чак през май ще стане ясно окончателно дали родните хотелиери ще останат без туристи от тези две държави. Всички в туристическия бранш се надяват дотогава кризата да отшуми и дори да се забрави.

 

Рискът е да загубим 300 млн. евро


Според най-черния сценарий във връзка със ситуацията в Украйна, България може да загуби 300 млн. евро. В най-лошия вариант спадът на летовниците от двете страни може да е 20%, смята доц. Стоян Маринов от Управителния съвет на Варненската туристическа камара и шеф на Колежа по туризъм. У нас по морето пристигат средно 500 000 руснаци и 200 000 украинци, като броят им се увеличава с двуцифрен процент всяка година, обясни той. Маринов изказа и опасенията на бранша, че заради евентуални военни действия украинци няма да дойдат на море, а руснаците - заради заканата от ЕС да забрани пътуванията им или да замрази авоарите. Според него успокоителен е фактът, че 90 на сто от братушките и украинците също като българите стягат куфарите за почивка в последния момент и идват в пика на сезона - юли и август, така че ситуацията може да претърпи и развитие. Според председателя на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" Георги Щерев, има вероятност до април-май ситуацията в Крим да се стабилизира, така че родният пазар да не претърпи големи загуби на туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай