Парното и топлата вода трябва да са на социално поносима цена

Инж.Кремен Георгиев, АТДБ: Взети заедно ТЕЦ Бобов Дол и Брикел са колкото един реактор на АЕЦ Козлодуй

Парното и топлата вода трябва да са на социално поносима цена | StandartNews.com

Инж.Георгиев, как поскъпването на газа с 58% ще повлияе на ползвателите на централно отопление и върху самите дружествата?

            До 31 март поскъпването няма да окаже влияние върху топлофикациите, защото действа мораториумът и има компенсации за цената на газа, проблемите ще настъпят през април.

            За съжаление поскъпването на природния газ ще доведе до още по-голяма задлъжнялост за дружествата, за които той е основно гориво.

            Отоплителният сезон е към края си, това няма ли донякъде да избегне ескалиране?

            Едва ли. Преходният период, през който се спира отоплението, няма да спаси положението. Цената на енергията за горещо водоснабдяване е определена през юли миналата година. В последните 9 месеца тези цени нямат нищо общо с действителните. Производствената дейност става все по-скъпа, а цените са същите. Същото е и когато говорим за поскъпването на основните хранителни продукти. В последната година цените на олио, хляб, зеленчуци са значително повишени, но доходите на повечето българи не са изменени. Същото е и при топлофикациите, приходите са еднакви, но разходите са значително по-големи.

            Какво е решението за топлофикациите?

            Топлофикациите не искат да натоварват потребителите с непосилни сметки. Винаги повтарям, че парното и топлата вода трябва да са на социално поносима цена. За целта решението е да се продължат компенсациите.

            Как смятате, че се е получило именно 58% увеличение?

            Увеличението е съгласно договора с Газпром. Не ми е ясно по какъв начин е включена във формулата войната в Украйна.

            Понеже споменахте войната в Украйна, нека сменим посоката на разговора. Вследствие на случващото се между Русия и Украйна ЕС обяви планове за постепенно намаляване на зависимостта от руски природен газ. Смятате ли, че това е достатъчна причина топлофикациите на въглища, които работят по проекти за преминаване към природен газ, да ги преустановят?

            Не, разбира се. Диверсификацията на доставките на природен газ не е нещо, което ще се случи за месец или 2. От ЕС обявиха, че планират около 2027 година напълно да бъдат спрени доставките от Русия. Това означава, че за няколко години трябва да се изгради допълнителна инфраструктура и да се подпишат договори с други доставчици. Конкретна инфраструктура, която касае българите, е терминалът в Александруполис. Възможности за доставки на природен газ има от азиатски държави, обмисля се и по-пълно използване на местни източници на природен газ. Доколкото съм запознат в Холандия има голямо находище с потенциал.

            Преди дни бе обявено, че представители на изпълнителната власт обмислят затварянето на Брикел и ТЕЦ Бобов Дол. Какво мислите по въпроса като част от бранша?

            В сегашната ситуация намерението е абсурдно. На първо място, не виждам за коректно държавата да затваря частни дружества. Вследствие усилията за намаляване на доставките на природен газ много държави като Германия, Румъния, Полша и други обявиха, че планират отваряне на вече затворени мощности на въглища. Не разбирам каква е причината в такъв момент и то без достатъчно алтернативи, да се затварят работещи мощности, които гарантират енергийната сигурност.

            Аз бих попитал хората, които имат такива планове, нещо друго. Взети заедно ТЕЦ Бобов Дол и Брикел са почти колкото един реактор на АЕЦ Козлодуй. Това са над 800 мегавата. Дали можем да го спрем без цената на тока да се повиши допълнително?

А с какво  ще работят например топлофикациите, които получават обогатено гориво от Брикел? Откъде да го вземат? От въздуха ли? Както светът е свързан, така е свързана и българската енергийна система. Махнеш ли една плочка, може да падне цялото домино.

            Какви алтернативи са необходими?

            Необходими са мощности, които осигуряват сигурно и леснопрогнозируемо производство т.е. базови мощности. Според мен не бива да се пипат въглищните централи, докато не се изградят заместващи. Спешно нов блок на АЕЦ не може да се построи. И днес да започне строителството ще са необходими поне 10-15 години и то в най-оптимистичния вариант.

            Да, но се говори, че Брикел е една от най-замърсяващите централи в Европа?

            Това са глупости. Сред първите 10 най-замърсяващи централи в Европа няма нито една българска. Европейски шампион е ТЕЦ Битоля в Северна Македония. Комплексът Тесла в Сърбия е 6 пъти по-голям от ТЕЦ Бобов Дол и той пуши доста. И двата ТЕЦ-а не са далеч от границата на България, както и  от София, но за тях не се задават въпроси.

            Истината е, че като член на ЕС сме задължени да поддържаме много по-ниски стойности на екологичните показатели в сравнение с Македония, Сърбия и Турция, но има и още една истина и тя е обективна. Пак ще  я повторя. В момента не бива да се затварят никакви мощности на въглища. Никакви. Независимо дали са държавни или частни.Тук влизат и държавните „Марици”,  АЕС ГЪЛЪБОВО, КОНТУР ГЛОБАЛ, ТЕЦ БОБОВ ДОЛ , БРИКЕЛ ,ТЕЦ МАРИЦА 3.  Всички те трябва да работят. Светът след 24 февруари, вече не е същият. Аз съм енергетик с голям стаж, апелирам изпълнителната власт да прояви разум и отговорност. Не е време за експерименти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай