Пари от Брюксел за компании на борсата

Пари от Брюксел за компании на борсата | StandartNews.com

Трябва да се обърне внимание на финансирането на бизнеса, извън банките. Големите IT и софтуерни компании се развиват бързо, но трудно получават банков кредит. Затова за тях е идеално да намерят капитал на фондовата борса. Това каза на дискусията "Бъдещето на борсовата институция" Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София. Според него е добре да се фокусираме върху създаване и стимулиране на нови IPO-та (първично публично предлагане).

Той сподели, че подкрепя идеята на депутата Делян Добрев да бъде въведена грантова схема по ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за инвестиционни посредници. Така фирми ще получават европари за разходи по листване на БФБ. Камен Колчев, главен изпълнителен директор на "ЕЛАНА Финансов Холдинг" заяви, че също подкрепя идеята и че това показва, че управляващите са започнали да мислят за този пазар.

Софийската стоковата борса предлага обединение на стоковите борси в България, каза Васил Симов - главен изпълнителен директор на ССБ, по време на дискусията. В България има три стокови борси - в София, в Пловдив и в Русе. Според Симов, когато има повече от една борса, бизнесът се обърква. Основната задача на стоковата борса е да дава информация за цени на стоките, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай