Пари от Фонда на фондовете ще има само през банки

Деблокира се сравнително голям ресурс и се дават по-големи гаранции

Пари от Фонда на фондовете ще има само през банки | StandartNews.com

Парите от Фонда на фондовете ще отиват при кредитополучатели само през банките и инвестиционните посредници, обясни тази сутрин пред бТВ финансистът Емил Хърсев.

Новото е само това, че се деблокира сравнително голям ресурс и се дават по-големи гаранции, уточни той. При всички положения бизнесът ще се възползва от тези условия, твърди Хърсев.

Капиталова подкрепа, така, както бяха рефинансирани банките, от страна на държавата, обаче няма, каза Емил Хърсев. Това обаче можело да стане в обозримо бъдеще в практически всички отрасли, например в туризма.

„Новото е, че се деблокира един сравнително по-голям ресурс, осигуряват се допълнителни гаранции. Идеята е, че с тези 170 милиона лева нови гаранции за банките ще се индуцира една много по-голяма кредитна маса“, коментира пред бТВ финансистът Емил Хърсев.

По думите му обаче липсват капиталови инструменти и това се случва навсякъде в Европа, не само у нас. „Държавата избягва риска и отговорността за състоянието на тази криза и го прехвърля върху бизнеса, с което прави мечешка услуга. Никога не е късно тези инструменти да се приложат в бъдеще“, каза Хърсев.

Повечето български фирми са устойчиви на кризи и малко от тях ще са в кома, прогнозира Хърсев.

400 милиона лева ще мобилизира Фондът на фондове, който работи към Министерството на финансите, за борба с кризата.

Предвижда се Фондът да предостави банкови гаранции за 170 милиона лева. С тях търговските банки ще могат да отпуснат нови кредити в размер до 850 милиона лева в рамките на настоящата година, които да послужат предимно за оборотни средства под формата на дългосрочни заеми до 10 години.

Малкият стартиращ бизнес, засегнат от пандемията, ще може да получи до 50 хиляди лева кредит при облекчени условия и по-ниски лихви. Предвиденият ресурс за тази мярка е 24 милиона лева, но има възможност да бъде увеличен.

Фондът на фондовете предлага на бизнеса безлихвено или разсрочено кредитиране

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай