Пада банковата тайна в ЕС

Люксембург и Австрия ще дават информация за доходите от лихви в техните банки

Пада банковата тайна в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. ЕС направи поредната стъпка към премахване на банковата тайна. Участниците в срещата на върха на ЕС са успели да убедят Люксембург и Австрия да се откажат от банковата тайна. Това заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Тази стъпка е неизбежна и необходима, за да може страните членки да предприемат по-решителни мерки срещу данъчните измами и неплащането на данъци. Банковата тайна е обречена на смърт", заяви след срещата Херман Ван Ромпой. "Това е пробив в обезпечаването на прозрачността на европейската данъчна сфера", допълни той.

И досега страните от ЕС обменят информация за доходите от лихви, които се изплащат на гражданите на другите държави от общността. България изпраща до данъчните на страните от ЕС данни за доходите от лихви, които техните граждани са получили у нас. Същевременно всяка година до 30 юни НАП получава информация за доходите от лихви, изплатени на българи от банки в страните от ЕС. Става въпрос за лихви по депозити, доходи от държавни ценни книжа, облигации, както и премии и печалби, свързани с тях. Но за Белгия, Австрия и Люксембург имаше преходен период, по времето на който те не обменят информация за притежателя на дохода и получените лихви, като за сметка на това налагаха данък при източника върху лихвите, платени към граждани на други страни от ЕС. Собствениците на депозитите имаха възможност да поискат лихвите да не бъдат облагани, ако разрешат данните за получените от тях лихви да бъдат предоставяни на данъчните в родината им.

Но на срещата в четвъртък Люксембург и Австрия също гласуваха за въвеждане на обмен на данни за всякакви видове доходи на чужди граждани между 28-те страни от ЕС. С това фактически се отказват от банковата тайна на територията на ЕС, коментират международните агенции. Това е така, тъй като когато в НАП получават данни за доходите от лихви на българи от банкови сметки в ЕС, данъчните правят анализ дали официалните доходи на тези граждани им позволяват да имат пари в чужбина, които носят съответната лихва.

Досега Люксембург и Австрия държаха да запазят банковата си тайна и подчертаваха, че биха се отказали от нея само ако ЕС постигне подобно споразумение с няколко страни извън общността - Швейцария, Монако, Андора, Лихтенщайн и Сан Марино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай