Петък,

Румен Овчаров с тежки думи за енергийната криза

От: Агенция Стандарт -
931
Румен Овчаров с тежки думи за енергийната криза
A
A
A

Аз не виждам да се управлява кризата – раздаването на компенсации на калпак на всички, които поискат, не е управление на кризата; въвеждането на мораториум не е управление на кризата. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„В държавата има ресурс, но държавата не си прави труда да каже кой наистина има нужда от този ресурс“, отбеляза той като посочи, че „Козлодуй“, ТЕЦ-2, НЕК и БЕХ са на печалба, но едва на шестия месец управляващите са се сетили за потребителите на природен газ, които се нуждаят от подпомагане.

Бившият министър изнесе и данни, според които индустрията расте с над 13%, търговията – с над 23%, а износът вече е над нива от преди пандемията. „Основни сектори от индустрията и икономиката се справят с кризата – конкурират се на пазари извън страната, където цените на ток и газ са още по-високи“, посочи Овчаров и призова тези фирми да не бъдат подпомагани за сметка на тези, които са наистина затруднени.

По същия начин той се обяви и за промени в третирането на битовите потребители, като даде пример с Турция, където вдигането на цените на тока ще е диференцирано според консумацията.

Овчаров отбеляза, че няма обективна причина да очакваме скорошно падане на газовите цени, но според него по линия на азерския газ можем да очакваме развитие едва след професионален анализ на ситуацията и договора с бившата съветска република. Бившият министър отбеляза, че не вижда достатъчно професионализъм у новите управляващи в енергетиката.

Проблемите на БСП обикновено не са с влизането във властта, а с излизането от нея и то винаги до момента е било съпроводено със загуба на 50-70% от избирателите, които са ѝ дали възможността да управлява – а в сегашния случай това би означавало БСП да е на ръба на влизането в следващия парламент, предупреди Румен Овчаров.

„БСП трябва да си свърши вътрешната работа за стабилизиране на партията, за да не се окажем след излизането ѝ (от властта) в поредната братоубийствена касапница, този път тя няма да го преживее“, предупреди бившият министър. По думите ѝ преизбиране на подалата оставка Корнелия Нинова ще отложи решаването на проблемите, като според него начело трябва да е „човек от сегашния екип“.

Той отбеляза, че Нинова е свършила важната част от работата по линия на „битката с търгашите“. „Кирил Добрев е типичен, клиничен пример на търгаша с партиен билет, който ползва партийните постове“, заяви социалистът, като обясни, че говори за „неговите връзки с определени кръгове в ГЕРБ, с управляващите – които и да са те, за обществените поръчки за близки до него фирми“.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com