Овчаров с горещ коментар за ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Той уточни, че първият договор с "Уестингхаус" България е подписала през 2019 година

Овчаров с горещ коментар за ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

"Диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй" няма нищо общо с експертността, защото това е чисто политическо мероприятие. Диверсификация означава възможност за алтернативни доставки, че да бъде намерена най-ефективната, най-икономически изгодната, най-надеждната доставка на даден ресурс. Т.нар. диверсификация на газовите доставки е плащане на политически данък за позиция, която България заема и няма общо с икономическата целесъобразност. Почти така стои въпросът и с ядреното гориво. По-различното е, че има европейска директива за търсене диверсифицирани доставки". 

Това каза пред БНР Румен Овчаров, бивш енергиен министър, който има специалност по атомна енергетика. 

И уточни, че първият договор с "Уестингхаус" България е подписала през 2019 година: 

"България плаща на един от евентуалните доставчици 1,5 млн. евро, за да направи технико-икономически анализ на възможността той да достави ядрено гориво на нашата АЕЦ".  

В предаването "Нещо повече" Овчаров поясни, че през 2021 година страната ни е подписала нов договор с "Уестингхаус" - този път за 5 млн. евро: 

"За да ни докаже, че нейното оборудване може да бъде безопасно използвано в нашите реактори. Договорът е подписан не за 36 месеца, а до средата на 2024 година - по искане на американците, защото не могат да направят анализите. След това трябва да ги съберат в доклад за безопасно използване и този доклад трябва да бъде предоставен на Агенцията за ядрено регулиране, тя да го анализира и след това да издава лиценз". 

Междувременно комисията по енергетика в парламента реши да ускори процеса по осигуряване на неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай