Отвориха завещанието на Берлускони, ето кой поема империята

Завещанието на починалия бивш министър-председател беше отворено

Отвориха завещанието на Берлускони, ето кой поема империята | StandartNews.com

Двете най-големи деца на Силвио Берлускони, Марина и Пиер Силвио, съвместно ще поемат мажоритарния контрол над бизнес империята, основана от баща им. Това съобщи днес източник, цитиран от Ройтерс, след като завещанието на бившия министър-председател беше отворено.

Марина и Пиер Силвио Берлускони вече ръководят части от бизнеса и предстои да наследят равни дялове, които съвместно се равняват на около 53 процента от семейния холдинг "Фининвест" (Fininvest), посочи източникът, потвърждавайки по-ранна информация на италианската новинарска агенция АНСА.

Марина ръководи "Фининвест", докато Пиер Силвио е начело на телевизионния бизнес "Медия фор Юръп" (MFE-MediaForEurope), който дълго време беше перлата на семейната корона.

Петте деца на Берлускони казаха по-рано в изявление, че "нито един акционер няма да упражнява цялостен индивидуален индиректен контрол върху "Фининвест".

Барбара, Елеонора и Луиджи Берлускони, трите му деца от втория брак, са по-слабо ангажирани в семейния бизнес.

Берлускони, който почина на 12 юни тази година на 86-годишна възраст, е взел решението кой да го наследи още през 2006 година, според копие на завещанието. Той подписа последната си воля с думите: "Благодаря, толкова много ви обичам всички вас, деца, ваш татко".

Акциите клас "Б" на "Медия фор Юръп", които се търгуват на фондовата борса в Милано, поевтиняха след оповестяването на завещанието, губейки около 0,4 процента от стойността си в сутрешната търговия.

Котировките преди това се повишиха заради спекулации, че семейството може да продаде своя дял, но изпълнителния директор на "Медия фор Юръп", Пиер Силвио Берлускони каза тази седмица, че никога не е обсъждана продажба, както и че компанията ще се придържа към своите европейски планове за растеж.

Сто милиона евро за партньора

Берлускони остави по 100 милиона евро (109 милиона долара) на  33-годишната Марта Фашина, която бе негова партньорка по времето на смъртта му, и на по-малкия си брат Паоло.

На Марсело Дел'Утри, дългосрочен бизнес партньор и близък приятел, осъден за връзки с мафията през 2014 г., са завещани 30 млн. евро.

Берлускони не беше законно женен за Марта Фашина, но въпреки това на смъртния си одър да я нарече своя съпруга.

Завещанието беше в незапечатан плик с дата 19 януари 2022 г., която съвпада с един от моментите на приемането му за лечение в миланската болница "Сан Рафаеле". По това време четирикратният министър-председател и лидер на консервативната партия "Форца Италия" (Forza Italia) неуспешно се кандидатира за президент на Италия.

Берлускони, който основа бизнес империя, основана на недвижимите имоти и след това на телевизията, почина в Милано, Италия. Той  страдаше от левкемия и получи белодробна инфекция.

Съгласно италианското законодателство децата имат право на две трети от богатството на родителя, разделени на равни части, а наследодателят е свободен да се разпорежда с останалата една трета, както счита за подходящо.

Берлускони притежаваше също така италианския футболен клуб "Монца" от "Серия А".

Сред имотите му бяха "Вила Сан Марино" в град Аркоре, близо до Милано, където прахът му се съхранява в семейния мавзолей, както и "Вила Чертоза" в Сардиния, Коста Смералда, където е бил домакин на редица световни лидери, включително на руския президент Владимир Путин и на бившия британски премиер Тони Блеър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай