Отлични новини за БАКБ. Подобрен рейтинг и резултати

БАКБ отчита рекордна печалба за 2023 година

Отлични новини за БАКБ. Подобрен рейтинг и резултати | StandartNews.com

БАКР - Агенция за кредитен рейтинг АД (БАКР) повиши отново дългосрочния рейтинг на финансова сила Българо-американска кредитна банка: от BВ на ВВ+, като променя перспективата от „положителна“ на „стабилна“ и потвърждава краткосрочен рейтинг: В.

Агенцията потвърждава дългосрочния рейтинг по национална скала: ВВВ+ (BG) със „стабилна“ перспектива и краткосрочен рейтинг по национална скала: А-2 (BG).

БАКР обосновава решението си за промяната с положителните изменения през отчетния период: постигнатите високи финансови резултати, силно повишение на показателите за доходност, високи ръстове на капиталовата база и капиталовата адекватност, при умерени темпове на нарастване на активите. Банката продължава да подобрява качеството на кредитния си портфейл и да намалява необслужваните кредити, при стабилни нива на ликвидността. Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 26% спрямо края на 2022 г. През целия петгодишен анализиран период (2019-2023 г.) размерът на капиталовата база на банката поддържа постоянна възходяща тенденция, като е отчетен общ кумулативен ръст за петгодишен период от 65.1%.

 

Оперативният резултат на БАКБ за 2023 г. отчита рекордно висок размер печалба от 77.033 млн. лв., като бележи още по-силен годишен ръст от 67.9%, спрямо предходната 2022 г. (от 31.1%, при 45.9 млн. лв. оперативна печалба). Нетната печалба на БАКБ към края на 2023 г. е рекордна по размер и възлиза на 54.899 млн. лева след данъчно облагане, като отчита  ръст от 25%.

 

Значително е увеличаването на активите на банката, които достигнаха  до 2 790.176 млн. лв. към края на 2023 г. Ключов фактор за това е привличането на нови клиенти, включително през дигиталните канали и новите платформи за дигитални продукти, както и развитието на бизнес взаимоотношенията със съществуващите клиенти. През периода БАКБ отбелязва и сериозно увеличение на нетните приходи от лихви със 79%.

 

БАКБ продължава да отчита подобрение в дейността и постигнатите резултати, като при голяма част от финансовите показатели се наблюдава много по-добро позициониране спрямо средните стойности за банковата система в страната. Банката отбелязва впечатляващ ръст от 47% при ипотечното кредитиране за граждани, който се обуславя от ниските лихви и атрактивните условия, предлагани на клиентите. Потребителските кредити също са нараснали, което доведе до чувствително разширяване на портфейла от кредити за физически лица със значителните 31% в края на годината.

 

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно Регламент № 1060/2009 на Европейския парламент и на Съвета. Присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари агенции, без териториални или други ограничения.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай