Откриват жп линията Свиленград в Деня на Европа

Откриват жп линията Свиленград в Деня на Европа | StandartNews.com

София. Жп линията Свиленград – турска граница ще бъде открита в Деня на Европа – 9 май. Това е първият изцяло завършен железопътен проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт", които ще бъде открит от служебни министър-председател Марин Райков и служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Събитието ще се състои на перона при ГКПП „Капитан Андреево", като желаещите да присъстват на церемонията се умоляват да бъдат в 13:00 часа на жп гарата в гр. Свиленград, откъдето ще се пътува с влак до граничния пункт.

Стойността на договора за строителство е близо 70 млн. лв., а новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорости от 160 км/час. В рамките на проекта бе изграден уникален железопътен мост над река Марица с обща дължина над 433 метра и ширина от близо 8 метра.
Проект „Електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница" е реализиран със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013. Бенефициент по проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура", а изпълнител – чешката компания „ОХЛ ЖС" АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай