Бизнесът каза думата си за договора с "Газпром"

Преди да имаме ясен, алтернативен план за диверсификация, не трябва да правим изказвания

Бизнесът каза думата си за договора с "Газпром" | StandartNews.com

Искаме яснота и предвидимост за следващата година. Ако няма да се подновява договорът с "Газпром" трябва да знаем с какво ще заместим тези количества природен газ. Не сме виждали план - първо откъде са количествата, второ имаме ли маршрути и трето на каква цена, попита в интервю за БНТ шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Преди да имаме ясен, алтернативен план за диверсификация и за замяна на маршрути и поносимост на цената, не би следвало да правим изказвания, допълни Велев по повод обявеното от правителството намерение.

Практически може да се осъществят покупки с рубли, както ще иска руската страна по заповед на президента Владимир Путин. Въпросът е какво ще бъде решението и докъде могат да стигнат страните като проява на твърдост и неотстъпчивост, смята Велев. Той припомни, че сме имали такива отношения и в началото на 90-те години на миналия век, когато се е търгувало с валути, включително и бартерни сделки.

Около 2-2,5% е делът на сивия сектор в бизнеса у нас, съобщи Васил Велев. Той е категоричен, че работодателите не са против увеличаването на минималната работна заплата.

Ние не сме против увеличаването на минималната работна заплата, а сме против увеличаването по такъв начин - административно, еднакво за всички икономически дейности. Минималната работна заплата нараства с малко повече от 9%. Проблемът е в това, че има голяма диференциация в средните възнаграждения по икономически дейности. Например, в туризма е 1000, в IT сектора - 4000, обясни Велев. По думите му не е логично минималната заплата да е еднаква и за двата сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай