Отиде си най-високият измежду банкерите

Димитър Димитров направи и първата консолидация, и първата приватизация

Отиде си най-високият измежду банкерите | StandartNews.com

Отиде си едно знаково име от българския преход, един от първите борци за модернизация на банковата система на България.

Димитър Димитров, най-високият измежду банкерите ни, покори редица финансови върхове: Директор на три търговски банки - Стройбанк, ОББ и Насърчителна, подуправител, заместник -министър и шеф на Банковата консолидационна компания, но остава в сърцата ни с голямата си човечност и безупречния професионазъм.

Той направи първата банкова консолидация в  зората на демокрацията, когато 22 регионални банки, образувани от бивши клонове на БНБ, се обединиха под името Обединена българска банка, а ръководството й си поделиха с Олег Недялков . Пет години по-късно, Димитър Димитров беше в основата и на първата банкова приватизация, вече като шеф на банковата консолидационна компания. 99 % от капитала на ОББ бе продадена за 5 милиарда лева на консорциум, в който влязоха Европейската банка за възстановянае и развитие, Булбанк и американската инвестиционна компания “Опенхаймер и ко.” И до днес ОББ продължава да е в челните мяста в банковата система, вече под шапката на KBC.

Втората банка, която порасна и укрепна под неговото ръководство, е Насърчителната банка, която в годините се утвърди като държавната банка в помощ на бизнеса (ББР). Кауза, която той защитаваше през целия си живот.  Затова и получи първия приз в историята на Фондация Буров още през далечната 1994-а.

„Оредяват редиците стройни, отиват си много достойни!“, както каза неговият най-близък съратник и приятел Олег Недялков пред колегата Чавдар Цолов.

Отиват си, но ние няма да ги забравим. Подклон пред паметта му!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай