От украинско жито ли е хлябът ни? Горещо от министъра на земеделието

3.5 млн. тона пшеница е прибрана в складовете, като предстои още толкова да бъдат прибрани

От украинско жито ли е хлябът ни? Горещо от министъра на земеделието | StandartNews.com

"Поисках актуална информация от митниците и към дата четвъртък данните сочат, че в България са влезли 6 хил. тона пшеница. Това не би трябвало да се отрази на пазара на това зърно, което се прибира", каза министърът на земеделието Иван Иванов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Получихме сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите, която ни сигнализира, че има такъв внос", каза още Иванов.

Той обърна внимание, че страната ни е нетен износител на зърно и след войната в Украйна пшеницата на България осигури продоволствената сигурност на Европа.  "Ние сме длъжни да направим тази проверка, но ЕК,, предвид опасността от продоволствена криза, взе решение зърното от Украйна да се внася без мито. За редица страни членки на ЕС това е разумно, защото те имат отчайваща нужда от това зърно. Ние бяхме свидетели на един остър недостиг", каза още Иванов.

Той заяви, че ако се установят количества, които не отговарят на стандартите за консумация в България, това зърно ще бъде подложено на съответните санкции и унищожено, тъй като не може да влезе в оборота в България.  Иван Иванов подчерта, че Министерство на земеделието и храните е загрижено на каква цена ще стигне хлябът до българския потребител. "Българският гражданин не трябва да бъде ощетен, подчерта той. В тази връзка Иванов определи като добра мярка 0 % ДДС за хляба и брашното. 

По думите му 3.5 млн. тона пшеница е прибрана в складовете, като предстои още толкова да бъдат прибрани. "Това ни изравнява с реколтата миналата година, която беше добра, разбира се", каза Иванов,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай